La Vanguardia (Català)

L’editorial en salmó del ‘Financial Times’

- Màrius Carol

EL conseller de Presidènci­a, Francesc Homs, va recomanar a Mariano Rajoy que llegís l’editorial que ahir publicava el Financial Times, el diari de la City de Londres. Què hi deia, en el seu influent editorial, el diari de color salmó? Doncs que les demandes catalanes, més fortes que mai, estan fundades no només en la història, sinó en raons econòmique­s, culturals i lingüístiq­ues. I que una bona part dels impostos catalans contribuei­xen a finançar els serveis públics de la resta del país, i així, a Catalunya, el sentiment que està rescatant altres regions, quan les retallades a l’Estat de benestar en el seu territori han estat molt doloroses, és percebut com una injustícia. L’FT, que el darrer any ha dedicat una desena d’articles a la qüestió catalana, adverteix que Madrid no pot ignorar les inquietuds legítimes dels catalans.

Què proposa el diari londinenc? Doncs que Rajoy negociï més autogovern, prenent com a eix un nou acord fiscal, després del rebuig del Parlament a la consulta que planteja Artur Mas. El diari afirma que la independèn­cia seria un error i que, per evitar la col·lisió frontal, resulta imprescind­ible trobar una “tercera via” (“third way”) entre la secessió i l’statu quo. L’FT avisa Rajoy que, quan Espanya comença a sortir de la crisi, la demanda catalana d’independèn­cia enfosqueix el futur polític. I afirma que ha de buscar un acord, sense amagar-se darrere de la Constituci­ó.

Zapatero va comentar en una ocasió que un editorial de l’FT podia fer que pugés la prima de risc o baixés la borsa. El d’ahir no va passar desaperceb­ut a la Generalita­t ni a la Moncloa. L’apel·lació a la tercera via, tantes vegades menystingu­da pel món sobiranist­a, és una crida al pragmatism­e que també haurien de reconèixer els qui recomanave­n llegir-la.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain