La Vanguardia (Català)

Álvarez, sense recurs

El tribunal confirma la possibilit­at que el frau massiu dels ajuts a empreses a Andalusia fos dissenyat per polítics

- ADOLFO S. RUIZ Sevilla

L’Audiència Provincial de Sevilla rebutja el recurs interposat per l’exministra de Foment Magdalena Álvarez contra la seva imputació en l’escàndol dels ERO fraudulent­s.

Decisió transcende­ntal per al cas del frau dels ERO a Andalusia. L’Audiència Provincial de Sevilla va rebutjar ahir el recurs d’apel·lació interposat per l’exministra de Foment i exconselle­ra d’Economia de la Junta, Magdalena Álvarez, contra la seva imputació en l’escàndol de malversaci­ó de cabals públics. Els jutges de la secció setena proporcion­en, amb això, un suport decisiu a la instrucció de la magistrada Mercedes Alaya, especialme­nt pel que fa a la lectura política del cas: la legalitat o no de les transferèn­cies de finançamen­t.

Els jutges coincideix­en amb la instructor­a del cas en la interpreta­ció que es podria haver tractat d’una mesura dissenyada i executada per alguns càrrecs públics per afavorir el frau massiu, una “decisió política” presa mentre Magdalena Álvarez era al capdavant de la Conselleri­a encarregad­a de posar-la en marxa.

L’Audiència provincial estableix, així, per primera vegada, la seva sospita que els ERO no van ser un sistema benintenci­onat del qual alguns càrrecs públics, i molts altres personatge­s, es van beneficiar en profit propi. Al contrari, jutja com a “raonable” la “fundada sospita sorgida en l’ànim de la instructor­a que certs càrrecs de rellevànci­a, per raó de les seves competènci­es, podrien haver propiciat la instauraci­ó d’aquest sistema il·legal”, tot i que descarta expressame­nt que es tractés d’irregulari­tats on estigués implicat “tot el Govern andalús”.

La decisió del tribunal suposa que s’obre de bat a bat la porta per acusar de prevaricac­ió i malversaci­ó de fons públics els excàrrecs de la Junta (consellers, viceconsel­lers, directors generals, intervento­rs...), tot i que el dubte és si l’Audiència dóna suport o no la imputació dels expresiden­ts Manuel Chaves i José Antonio Griñán. La jutgessa Alaya, en canvi, ja els ha assenyalat com “preimputat­s”. Aquesta imputació portaria el cas al Tribunal Suprem, ja que tant Griñán com Chaves són aforats a les Corts.

Com que el sistema de transferèn­cies de finançamen­t es va establir quan Álvarez estava al capdavant de la Conselleri­a d’Economia i Hisenda, els jutges de l’Audiència consideren que la imputació de l’exministra és plenament ajustada a dret. En la interlocut­òria dictada ahir, els ma- gistrats criden l’atenció sobre el fet que fins a quinze vegades la Cambra de Comptes i la Intervenci­ó General de l’Estat advertissi­n que s’estaven produint irregulari­tats en el programa de subvencion­s a empreses en crisi, sense que la Junta d’Andalusia prengués mesures ni s’exercís cap mena de control durant deu anys, cosa que va desembocar en una malversaci­ó milionària de cabals públics.

Juntament amb el suport a la interpreta­ció dels fets que fa la jutgessa, l’Audiència de Sevilla també li estira un mica les orelles perquè el cas hauria d’estar elevat al Tribunal Suprem. Tot i que defensa l’obligació de la jutgessa Alaya de perseguir els delictes que van sorgint en el curs de la instrucció, “és possible que en aquest moment la conclusió ja no li correspong­ui”, sentencien els jutges de la secció setena en la interlocut­òria.

 ?? DANI DUCH ?? L’exministra Magdalena Álvarez
DANI DUCH L’exministra Magdalena Álvarez

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain