La Vanguardia (Català)

Qui va incendiar Odessa?

Els dos bàndols s’acusen de la tragèdia del 2 de maig, que va causar 46 morts

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

Mentre els mitjans ucraïnesos publicaven ahir la llista de morts en la tragèdia més gran d’Odessa des del 1944, prorussos i proucraïne­sos s’acusen del que va passar el 2 de maig, quan van morir 46 persones. “La informació que apareix és contradict­òria, i la investigac­ió no és prou activa. És molt difícil jutjar qui en va ser l’instigador”, explica Oleg Konstantín­ov, que dirigeix a Odessa el portal Dumskaya.net.

La primera qüestió que es planteja és qui va començar. Els activistes prorussos mantenien una acampada a la plaça del Kulikovo Pole des del febrer, després de l’expulsió del president Víktor Ianukóvitx.

El 2 de maig van arribar a la ciutat centenars de seguidors ultres del club de futbol Metal·list, de Khàrkiv, que havia de jugar contra el local Txornomore­ts. Els ultres de tots dos clubs es van unir per organitzar una marxa per la unitat d’Ucraïna. Alguns eren veterans de la Maidan, o militants de l’ ultra-nacionalis­ta Pravi Séktor (Sector Dret). La mobilitzac­ió dels acti- vistes prorussos, contraris al Govern proocciden­tal de Kíev, va acabar en una gran baralla on van aparèixer pals, barres de ferro, pistoles i còctels molotov. Els promaidan eren diversos milers, i els prorussos uns 300, però segons testimonis la violència de tots dos grups era semblant.

Els proucraïne­sos diuen que van ser els altres que van començar els enfrontame­nts. De fet, després de la mort d’un ultra de disset anys els aldarulls es van tornar més violents, perquè aquests es van llançar a l’atac. “Disparaven des dels dos costats regularmen­t”, diu un veí que va presenciar el combat, en Nikolai, a diari electrònic Gazeta.ru. Altres testimonis indiquen que la policia no feia res o semblava que protegia els prorussos.

Per què la policia va ser tan passiva? El Govern ha canviat to- ta la cúpula policial d’Odessa, i ahir el president, Oleksandr Turtxínov, va destituir-ne el governador, Vladímir Nemirovski.

La jornada sagnant va culminar amb l’incendi de la Casa dels Sindicats. A la tarda, després del partit de futbol, els proucraïne­sos van arribar a la plaça buscant revenja. Van destruir el campament, i els prorussos es van refugiar en aquell edifici. “Els promaidan van incendiar

les portes centrals i van llançar còctels molotov per les finestres del primer i segon pisos. Però això no explica la dimensió del foc. A les plantes quarta i cinquena hi va devia haver una altra font d’ignició que va acabar amb l’edifici en flames”, explicava ahir Oleg Konstantín­ov a Radio Svoboda. Qui la va provocar?

Els proucraïne­sos asseguren que els prorussos anaven armats i disparaven pistoles i fusells des dels pisos alts. Però en un vídeo difós per Russia Today es veu un ho- me amb una armilla antibales disparant des del carrer cap a l’edifici. El testimoni d’un superviven­t en aquest canal descriu que hi va haver proucraïne­sos que es van rabejar amb els ferits: “No podíem baixar, estàvem veient que la gent saltava dels altres pisos i quan arribaven a baix els atacaven com llops”.

En els moments més tràgics també es va veure humanitat. Diversos promaidan van intentar salvar els seus adversaris llançant a les finestres cordes o part d’un escenari destrossat perquè el fessin servir d’escala.

 ??  ?? Veïns de Raigorodok a prop de Sloviansk amb restes d’un helicòpter ucraïnès que va caure dilluns en fer un aterratge d’emergència
Veïns de Raigorodok a prop de Sloviansk amb restes d’un helicòpter ucraïnès que va caure dilluns en fer un aterratge d’emergència
 ?? AP ??
AP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain