La Vanguardia (Català)

Rússia exigeix una negociació que inclogui els prorussos

El Consell d’Europa no aconseguei­x desbloquej­ar la crisi

- RICARDO ESTARRIOL Viena. Servei especial

Els intents de mediació registrats ahir, a diversos nivells, al marge de la 124a sessió del Comitè de Ministres del Consell d’Europa, al Palau Imperial de Viena, podrien haver creat la necessària plataforma per solucionar la crisi d’Ucraïna. Però no hi va haver trobada entre els ministres rus i ucraïnès, que només es van veure dilluns en un sopar i ahir a la sala de reunions Redoutensa­al.

“Qui vulgui evitar una guerra ha de buscar un diàleg obert entre europeus”, va dir el ministre d’Exteriors rus, Serguei Lavrov, abans que comencés la reunió. Per ell, el diàleg havia d’incloure l’est i el sud d’Ucraïna. Referintse a les eleccions presidenci­als previstes per al 25 de maig, es va limitar a dir que seria “insòlit” dur-les a terme quan no s’ha arri- bat a un acord sobre la futura Constituci­ó i quan l’exèrcit està agredint la població.

El ministre ucraïnès Andrei Descitsa va descartar aquesta possibilit­at perquè el Govern que ell representa parlava “en nom de tots els ucraïnesos, també d’aquells que viuen a l’est o al sud del país”, però no dels separatist­es. Va exigir que acabin “les amenaces externes i provocacio­ns avalades per Rússia”.

El diàleg a Viena va ser mogut. Lavrov i Descitsa es van reunir separadame­nt amb el seu homòleg alemany, Frank Walter Steinmeier, que per raons desconegud­es no va assistir a la reunió però va accedir a veure els seus col·legues a l’aeroport. Després de les trobades Steinmeier va dir que calia convocar negociacio­ns “abans de les eleccions del 25”.

No hi va haver textos oficials, però altres participan­ts en la reunió van revelar que el to de Lavrov havia estat molt dur a la reunió de ministres: va criticar la “nova mentalitat de bloc” que recordava la guerra freda i es va queixar que Occident està aprovant “accions il·legals” a Ucraïna. Rússia troba a faltar una condemna de “la tragèdia d’Odessa”, on “forces neonazis han lluitat braç a braç amb forces armades contra la població”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain