La Vanguardia (Català)

“Fer front a la crisi de Catalunya”

-

TERCERA VIA.

“Si es vol evitar un xoc frontal. cal trobar una tercera via entre la secessió i l’statu quo. Molts catalans moderats, inclosos els líders empresaria­ls, reconeixen que una ruptura total amb Espanya, seria perillosa, pels dubtes que existeixen sobre la continuïta­t de Catalunya”.

UN ERROR PERILLÓS.

“Trencar amb Espanya seria un error perillós, en un moment en què Espanya està sortint d’una crisi que ha arruïnat el país; però Madrid ha de donar a Catalunya més autonomia dins d’una nova Constituci­ó espanyola”.

PACTE FISCAL.

“Madrid no pot ignorar les preocupaci­ons legítimes dels catalans perquè els seus propis serveis públics no estiguin infrafinan­çats. (...) El sentiment que Catalunya està rescatant les regions més pobres del país és cada vegada més dolorós per a la seva gent. (...) La clau està a trobar una nova relació fiscal entre Catalunya i Madrid. (...) Òbvia- ment, hi ha d’haver límits sobre quant es pot reduir la contribuci­ó catalana a l’Estat sense desencaden­ar una crisi fiscal a Madrid”.

SOLIDARITA­T TERRITORIA­L.

“En qualsevol Estat federal, per descentral­itzat que sigui, hi ha d’haver transferèn­cies de les regions riques a les pobres”.

RAJOY I LA CONSTITUCI­Ó.

“El pacte no serà fàcil però el president Mariano Rajoy no pot pensar que aquest sentiment a Catalunya desapareix­erà quan millori l’economia, perquè no és un caprici passatger. (...) El president Rajoy s’escuda en la Constituci­ó argumentan­t que aquesta bloqueja el camí tant cap a un referèndum com cap a una secessió. (...) En termes estrictes pot ser que sigui així, però la Constituci­ó espanyola hauria de ser capaç d’arranjar algunes demandes clau de Catalunya sense per això provocar la ruptura d’Espanya”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain