La Vanguardia (Català)

Detingut un desè implicat en la malversaci­ó de l’AVE a Barcelona

- F. GARCÍA / C. LAFRAYA Madrid

La Guàrdia Civil va dur a terme ahir la desena detenció en el cas de la presumpta malversaci­ó de sis milions d’Adif, a través de suborns, en la construcci­ó de l’AVE de Madrid a Barcelona. L’arrestat, un cap d’obres de l’AVE de nacionalit­at mexicana que treballa per a l’empresa Aecon, acabava de tornar de l’Aràbia Saudita.

Dels deu detinguts, n’hi ha cinc als quals s’imputa una implicació menor, ja van quedar lliures en espera que el jutge els citi; els altres cinc –tres arrestats dilluns a Ma- drid i dos a Barcelona– ahir seguien detinguts en espera de passar a disposició judicial, potser avui.

L’operació està dirigida per la Fiscalia Anticorrup­ció en coordinaci­ó amb el jutjat d’instrucció núm. 9 de Barcelona. Aquesta té origen en la denúncia d’una companyia subcontrac­tada pels presumptes sobrecosto­s que la contractis­ta principal, Corsán, facturava a Adif en el tram de l’obra al pas per Barcelona, adjudicada en 67,9 milions. Al gener, després de vuit mesos d’indagacion­s, la Fiscalia va presentar una querella per malversaci­ó i suborn. Les investigac­ions van acabar amb la batuda de dilluns, quan la Guàrdia Civil va fer 11 escorcolls i va detenir nou persones entre directius de Corsán, Adif i una empresa auxiliar.

La ministra de Foment, Ana Pastor, va ordenar ahir una audi- toria pels sobrecosto­s de l’AVE a Barcelona, i va deixar la porta oberta que s’inspeccion­in altres obres. Pastor va dir que el sobrecost de l’AVE a Barcelona va ser “del 19%, que voreja el màxim del

Foment obre una auditoria interna de l’obra investigad­a i no descarta fer altres inspeccion­s

20% que permet la llei”. Segons Pastor de l’any 2008 al 2011, en l’etapa del PSOE, les modificaci­ons d’obra van assolir els 4.776 milions, el 12% de l’adjudicat. I va afegir que des que ella va arribar al ministeri els sobrecosto­s “s’han reduït a zero”.

 ?? LAURA GUERRERO ?? Agents de la Guàrdia Civil ahir a la seu d’Adif a Barcelona
LAURA GUERRERO Agents de la Guàrdia Civil ahir a la seu d’Adif a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain