La Vanguardia (Català)

La punxacondo­ns

- Joana Bonet

Hi ha un moment en què l’adolescènc­ia entra de nou per la porta de casa, amb les galtes enceses, les celles furioses i una suor feromonada. De vegades arriba amb el somriure il·luminat, el somni impression­ant la mirada, i penses: li deu haver fet un petó. O potser li han dit que és maca. O pot ser que només imagini el dia que caminarà sobre els talons que ha demanat per quan compleixi els setze. Però hi ha altres tardes que els primers passos en creuar el llindar tronen sords, com l’avís que camina enrocada en un laberint estèril de no-sé-quès capaços de fer detestable la presència materna.

Els adolescent­s sovint emanen satisfacci­ó, igual com dubtes, complexos, autoretret­s, decaïment i poca calma per mantenir l’alegria malgrat els assalts perduts, perquè encara creuen que el temps és una línia recta per la qual s’avança i que invariable­ment tomba per bé. N’hi ha prou amb deixar-se anar suaument. Negociar amb ells és un assumpte fatigós, però també vitaminat: un acte de resistènci­a que et retorna aquest coratge juvenil que crèiem invencible. Mai no convences a la primera, però hi ha idees que es posen a la tauleta de nit, al costat de l’iPhone, i dos o tres dies després tornen manipulade­s amb les seves pròpies paraules. Encara que també hi ha nos, imprescind­ibles com l’aigua. El no a un adolescent és, per ells, el dic que frena un poderós desig d’elecció, autoafirma­ció i llibertat. Justament els valors que subliminar­ment diu transmetre el comentat anunci de Desigual amb una noia que es prova roba davant del mirall i forada condons. Un “crit a l’alliberame­nt personal i al dret a perseguir els somnis” segons els seus responsabl­es, que es fan la traveta quan addueixen que, sigui com vulgui, no pretenen “proposar patrons socials de conducta”.

Em sembla molt bé que la noia que simula un bombo amb un coixí rebenti preservati­us; com si vol fer-ne globus! Però aquest anunci d’una marca que ha aconseguit un increïble èxit internacio­nal, que porten molts xavals en l’edat de la poca-solta i que proclama amb encantador­a ingenuïtat que “la vida és bonica”, anava acompanyat del rètol “Dia de la mare”. Les xifres d’embarassos infantils no deixen de ser preocupant­s: el 2011 van néixer 3.289 nens de mares menors de 17 anys a Espanya, segons dades de l’INE. Encara que no vulgui ser exemplar, ni proposar models de conducta, la publicitat no pot dimitir de les seves responsabi­litats. Quina imatge de dona perpetua aquest espot? Com si avui, per ser mare en solitari, s’hagués de recórrer a aquests mètodes tan mesquins que encoratgen l’engany i la trampa, en lloc de recomanar una higiènica inseminaci­ó artificial.

La publicitat no pot dimitir de les seves responsabi­litats; quina imatge de dona perpetua aquest espot?

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain