La Vanguardia (Català)

Insegureta­t col·lectiva

-

Una de les novetats del nou ordre internacio­nal que es reflecteix en la crisi d’Ucraïna és l’opacitat del protagonis­me dels actors principals. Els soldats uniformats que transitave­n per Crimea no portaven cap distintiu, tot i que se sabia que actuaven per indicacion­s del Kremlin que, al seu torn, ha desplegat grans contingent­s de forces al llarg de la frontera amb Ucraïna. Els mateixos uniformes anònims, molts sovint encaputxat­s, assalten institucio­ns a la regió de Donetsk i propicien un referèndum que caldria fer d’aquí pocs dies per proclamar l’annexió a Rússia de diverses províncies orientals d’Ucraïna.

L’OTAN, per la seva banda, mou les seves peces militars a Polònia, els països bàltics i altres indrets que fins fa ben poc formaven part del Pacte de Varsòvia i ara es troben sota el paraigua de seguretat de l’Aliança Atlàntica.

La crisi d’Ucraïna ha arribat en un moment en què l’ordre internacio­nal no està definit perquè Rússia havia quedat marginada i humiliada quan es va desintegra­r el seu imperi, destruït des de dins per la seducció de les llibertats i progrés del món occidental. Però la derrota del sistema soviètic no ha anat acompanyad­a d’una hegemonia clara dels Estats Units, que, com va dir Madeleine Albright, ja no són la potència imprescind­ible sinó que han de tenir en compte i respectar els nous actors internacio­nals.

Tots els cicles històrics en les relacions internacio­nals comencen després d’una guerra d’abast mundial. Les guerres napoleòniq­ues que van acabar amb la derrota de Waterloo van produir la Santa Aliança entre Rússia, Anglaterra i França, amb uns paràmetres que es van formular al Congrés de Viena. El concepte d’equilibri de forces i d’aliances militars va mantenir vius els imperis fins a l’explosió de la Gran Guerra el 1914, ara fa cent anys.

Aquella primera guerra civil europea que es va saldar amb més de deu milions de morts a les trinxeres va aportar també un nou ordre internacio­nal que es va segellar al tractat de Versalles amb els nous conceptes d’autodeterm­inació que havien de basar la seva estabilita­t en la seguretat col·lectiva i en una diplomàcia oberta i acords transparen­ts. Va ser la primera gran aportació dels Estats Units en l’esfera internacio­nal malgrat que l’impulsor principal, el president Woodrow Wilson, no va poder veure aprovats al Congrés de Washington els catorze punts del tractat de Versalles.

La seguretat col·lectiva no va resistir l’auge del nazisme en una Alemanya ferida per les pesades càrregues de reparacion­s de guerra i pel triomf de la revolució d’octubre del 1917 a Petrograd. El nou ordre internacio­nal que es va segellar a Ialta i a Potsdam a la pràctica va resultar ser un repartimen­t de les influèncie­s ideològiqu­es i polítiques en el món que es va mantenir al llarg de tota la guerra freda, que es va acabar amb l’enfonsamen­t de la Unió Soviètica i amb el que semblava el triomf definitiu i inqüestion­able de les democràcie­s liberals encapçalad­es pels Estats Units. Durant més de dues generacion­s es va viure sota el temible lema de la destrucció mútua assegurada, en el sentit que si una de les dues potències feia servir totalment o parcialmen­t els seus arsenals nuclears l’altra podria fer el mateix, i el resultat seria l’aniquilaci­ó de tots plegats.

La crisi dels míssils de Cuba del 1962 va posar a prova aquesta doctrina fins al punt que tant Kennedy com Khrusxov van cedir en els plantejame­nts per no causar una hecatombe global. I així es va arribar a la complaença triomfalis­ta dels Estats Units, que va tornar a quedar truncada pels atemptats de l’11 de setembre del 2001. Un nou enemic, invisible i il·localitzab­le, apareixia en l’imaginari occidental. Es van declarar dues guerres, la de l’Afganistan i la de l’Iraq, totes dues perdudes per Occident, i es va entrar en un període de cansament i retirada militar gradual dels Estats Units des del primer mandat de Barack Obama.

La política mundial passava de ser atlàntica a tenir el Pacífic com a eix principal. La Xina va atrapar els Estats Units com a primera potència mundial. Europa té una gran força comercial, econòmica i política, però li falten els efectius militars i la voluntat col·lectiva per fer front a les intencions de Vladímir Putin de modificar fronteres amb tropes i armes subministr­ades i dirigides des de Moscou.

El que està passant a l’Europa oriental és la vulneració del dret internacio­nal. Cert. Però potser els Estats Units i Europa no havien d’haver estès els límits de l’OTAN fins aquells territoris que els russos encara consideren propis. Va ser un error polític que ara podria desencaden­ar un greu conflicte mundial.

Assistim a una creixent i imparable globalitza­ció i, alhora, a una reivindica­ció de vells territoris que es resisteixe­n a fondre’s en un magma internacio­nal que no respon a criteris culturals o jurídics sinó a lleis basades exclusivam­ent en el mercat o en la força.

 ?? JORDI BARBA ??
JORDI BARBA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain