La Vanguardia (Català)

L’herència dels Kirchner

- N. PATRICI, Observ. de la Globalitza­ció , Observator­i de les Relacions Unió Europea-Amèrica Llatina UB

El 2015 hi haurà eleccions presidenci­als a l’Argentina. El projecte dels Kirchner té un límit temporal. La reelecció de Fernández és constituci­onalment impossible. El context social és complex. La inflació i els subsidis indiscrimi­nats als serveis públics s’han tornat un problema, per fi, real. La situació d’insegureta­t i el creixement del narcotràfi­c han provocat fins i tot linxaments de delinqüent­s per part d’hordes de ciutadans indignats. Les bases de suport del Govern s’han erosionat. El Govern, conscient d’això, ha afrontat la situació. La va reconèixer i va impulsar una sèrie de mesures que, si bé contradiue­n la prèdica oficial dels últims 10 anys, no deixen de ser saludables. Més per estratègia que per convicció, el Govern s’intenta presentar com un actor raonable i moderat.

La successió pel poder ha començat. El peronisme ha iniciat les seves eleccions internes mentre l’oposició no peronista està fragmentad­a i té poques opcions de plantar cara.

El peronisme sempre ha tingut la capacitat pragmàtica d’acomodar el seu discurs d’acord a la conjuntura i significar la realitat social. Ho va fer Menem, ho van fer els Kirchner, i no és casualitat que el cap del peronisme opositor, Sergio Massa, ho intenti ara amb opcions d’èxit. El Govern aposta al discurs moderat del governador de la província de Buenos Aires, Daniel Scioli. La resta de l’oposició no peronista no troba la manera de combatre aquesta metodologi­a de construir poder. És difícil que després de 10 anys d’atiar la divisió i promoure antagonism­es es pugui establir un marc de racionalit­at i moderació. És saludable l’intent del Govern, però la responsabi­litat recau en els qui poden heretar el poder. La política i els actors socials argentins han d’afrontar el repte de la responsabi­litat política. La demagògia està a l’ordre del dia.

Els homes no són àngels i les passions desmesurad­es mai no desemboque­n a bon port. Hi ha exemples que poden servir de guia. La figura d’Adolfo Suárez ha estat reivindica­da a Buenos Aires aquests dies. La política és una cosa seriosa que convé pensar des del silenci de les passions. Sembla que ningú no ho entén, i l’herència d’una metodologi­a de construir poder basada en antagonism­es insalvable­s i passions desmesurad­es és difícil d’evitar.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain