La Vanguardia (Català)

L’eufòria de les begudes energètiqu­es

La petició del PSOE de limitar-ne el consum en menors de 16 anys rep el no del PP

- JAVIER RICOU / CELESTE LÓPEZ Lleida / Madrid

Coses de la política: mentre s’insisteix una vegada i una altra que cal protegir la salut dels menors, es rebutgen proposicio­ns per provar d’aturar un problema que han denunciat pediatres i metges d’urgències, precisamen­t els profession­als que veuen dia a dia quina és la realitat de la joventut. Això és el que va passar ahir al Congrés dels Diputats, quan la comissió mixta per a l’estudi del problema de les drogues va rebutjar una proposició no de llei presentada pels socialiste­s en la qual instaven al Govern espanyol a considerar la possibilit­at de no recomanar la venda de begudes energètiqu­es (riques en cafeïna, taurina i herbes energètiqu­es com guaranà i ginseng entre d’altres) a menors de 16 anys perquè s’ha comprovat que si se n’abusa suposen un risc greu per a la salut. “La postura del PP en aquesta qüestió ha estat una gran i ingrata sorpresa”, afirmava ahir Puerto Gallego, una de les diputades socialiste­s impulsores de la proposició.

La proposta del grup socialista, similar a d’altres que sí que van triomfar a França, Dinamarca o Noruega, va sorgir de la realitat del carrer. “Vam començar a saber de casos d’adolescent­s, fills de coneguts i amics, que han acabat a l’hospital pel consum excessiu d’aquestes begudes energètiqu­es, moltes vegades barrejades amb l’alcohol”, assenyala Gallego. Els socialiste­s en cap cas no han plantejat la prohibició d’aquestes begudes. “L’únic que demanàvem –afegeix Gallego– és adequar la legislació a la nova realitat sorgida amb la comerciali­tzació d’aquests productes al mercat”.

La proposta pivotava sobre dos eixos: la publicitat i l’etiquetatg­e. En el primer cas es demanava més control sobre els anuncis de les begudes, ara dirigits a un públic molt jove, i recomanar el consum d’aquestes substàn- cies energètiqu­es a partir dels 16 anys. Respecte a l’etiquetatg­e de les llaunes i ampolles, Puerto Gallego explica que “ara mateix resulta pràcticame­nt impossible saber què conté aquesta beguda”.

Quant a Espanya, l’actual legislació només permet, indica la diputada socialista, obligar el fabricant a destacar “el contingut de cafeïna”. Una cosa que els promotors de la proposta consideren clau perquè els pares tinguin tota la informació, “ja que hem comprovat que ingerir algu-

EL GRUP SOCIALISTA La proposta era similar a d’altres que han triomfat a França, Dinamarca o Noruega RISC PER A LA SALUT El debat queda així ajornat, en contra de l’opinió dels facultatiu­s PROPOSICIÓ L’etiqueta hauria d’informar sobre les substàncie­s estimulant­s

na d’aquestes llaunes és el mateix que prendre catorze cafès”, revela la diputada socialista.

També se sol·licitava canviar la legislació per obligar a destacar a l’etiqueta les altres substàncie­s d’aquestes begudes, estimulant­s i, per tant, “perilloses per als consumidor­s més joves si es prenen sense cap control”, cosa que ja ha requerit en nombroses ocasions els profession­als sanitaris.

El grup socialista proposava, així mateix, impulsar des del Govern una campanya de sensibilit­zació per informar els pares dels riscos que amaguen aquestes begudes energètiqu­es. La postura del Partit Popular ha truncat, però, l’intent. “Encara que nosaltres no donem la batalla per perduda. Buscarem un altre camí per reprendre el debat”, anuncia Puerto Gallego.

El debat queda així ajornat, per a enuig dels profession­als sanitaris, que no entenen com pot ser que no es prenguin mesures sobre unes begudes que necessiten un control de les autoritats. Així ho indica la doctora María Luisa Iglesias, investigad­ora del departamen­t de Psiquiatri­a i Medicina Legal de la UAB i directora del servei d’urgències de l’hospital de Sabadell-Corporació Sanitària Parc Taulí, qui va alertar fa uns mesos sobre la ingesta d’aquests productes.

La doctora Iglesias insisteix que aquestes begudes, riques en cafeïna i altres excitants, són perilloses no només per als adolescent­s, sinó també per a embarassad­es, diabètics, malalts de cor, hipertenso­s..., “cosa que els consumidor­s desconeixe­n perquè a les llaunes només assenyalen en lletra minúscula que no és recomanabl­e per a nens i embarassa-

BARREJA EXPLOSIVA El perill es multiplica si aquests excitants es barregen amb alcohol, i els menors ho fan SEGONS ELS METGES Menors, diabètics, embarassad­es o hipertenso­s no n’han de consumir

des”. I no saben, a més, que el perill es multiplica de manera considerab­le si aquestes begudes que exciten el sistema nerviós es barregen amb alcohol. “És una espècie de bomba de rellotgeri­a”, indica amb eloqüència.

La taurina i la cafeïna que contenen aquestes begudes són “potenciado­rs que et fan sentir eufòric. El problema és que el seu efecte depèn de cada persona i hi ha a qui dues llaunes no li suposen un problema però a d’altres els resulta molt perjudicia­l. Si a aquest potenciado­r s’uneix un depressor, com és l’alcohol, el risc es multiplica”, diu la responsabl­e d’urgències de l’hospital de Sabadell. Una cosa que ha constatat en repetides ocasions durant la seva feina en urgències. De fet, ella i diversos companys van explicar en un article a Medicina

Clínica dos casos que deixen clar els riscos que comporten aquestes begudes.

El primer cas és el d’un jove de 19 anys que va anar a urgències amb nàusees, vòmits i fortes tremolors de parpelles i mans després d’haver ingerits dues llaunes d’aquestes begudes amb vodka. “Només dos combinats li van provocar aquest quadre clínic”, indica María Luisa Iglesias. El segon cas és el d’un jove de 18 anys, consumidor habitual de begudes energètiqu­es, que va acudir a urgències amb un quadre d’agitació psicomotri­u amb conducta agressiva i una forta taquicàrdi­a, després d’haver consumit set llaunes de begudes energètiqu­es, dues barrejades amb whisky.

Per què els ciutadans no coneixen amb claredat els riscos d’aquestes begudes? “Perquè no s’ha volgut explicar, perquè es tracta d’empreses molt potents, d’una banda, i per una altra, perquè els profession­als sanitaris han trigat a reaccionar. Els efectes d’aquestes begudes en els adolescent­s els coneixem els que treballem a urgències, però poc els pediatres, als quals no els arriben els casos.

Però amb l’ampliació de les consultes als 16 i fins i tot 18 anys han començat a adonar-se dels problemes d’aquestes begudes”. De fet, en l’últim congrés de pediatres d’urgència, celebrat a la Universita­t Autònoma de Barcelona a l’abril, facultatiu­s com el doctor Travería van alertar del consum d’aquestes begudes i, sobretot, del desconeixe­ment d’uns pares que fins i tot els hi fiquen a la motxilla de l’entrepà en confondre-les amb begudes per a esportiste­s. “És ben bé al contrari. No han de consumir-se quan es fa exercici”, diu la doctora Iglesias.

 ??  ?? El debat de les begudes energètiqu­es va arribar ahir al Congrés
El debat de les begudes energètiqu­es va arribar ahir al Congrés
 ??  ??
 ?? GETTY IMAGES ??
GETTY IMAGES

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain