La Vanguardia (Català)

La batalla del màrqueting

L’èxit de la publicitat d’aquests productes xoca amb les exigències de més control

- C. LÓPEZ / J. RICOU

Poques marques han aconseguit idear campanyes de màrqueting tan efectives i rendibles com les posades en marxa per les diferents cases de begudes energètiqu­es. No és estrany, doncs, que a l’hora de controlar el consum d’aquestes substàncie­s entre els més joves alguns hagin decidit centrar tot l’esforç a posar límits a la publicitat. És el cas de l’Aràbia Saudita. El Govern d’aquest país ja ha prohibit els anuncis, a qualsevol mitjà, de begudes energètiqu­es. Però encara ha anat més lluny en declarar il·legal la ven- da d’aquestes llaunes i ampolles en restaurant­s d’instal·lacions governamen­tals, salons i clubs esportius, públics i privats.

El que es demana a Espanya, per part del grup socialista, és només un control més gran de la publicitat, etiquetatg­e i distribuci­ó d’aquestes begudes. Però l’èxit de les campanyes de màrqueting desplegade­s per col·locar aquest producte al mercat no hi ajuda. Avui dia ja hi ha res-

El missatge que ven energia i força, tant de dia com de nit, és molt efectiu entre els menors

taurants, principalm­ent aquells que tenen una clientela més jove, que han introduït als seus menús diaris l’opció de la beguda energètica. Alguns fins i tot ofereixen la possibilit­at de barrejar-la amb licors. I en aquest punt, considera la diputada socialista Puerto Gallego, “sí que tenim un greu problema”. El gran èxit d’aquestes begudes energètiqu­es és que es venen com a beneficios­es per a qualsevol moment del dia. Tant serveixen per carregar les piles després d’una jornada esportiva com per suportar amb més energia una llarga nit de festa. Entre els més joves, disposats a allargar les jornades, aquestes campanyes han resultat molt efectives. Els símbols que apareixen a les llaunes estan molt pensats per transmetre força i energia. I fins i tot el preu és un reclam: són begudes més cares que la resta de refrescos, la qual cosa transmet la idea que el contingut compleix amb el que promet la publicitat. Les marques de begudes energètiqu­es han creat el mercat de les emocions extremes, mentre altres refrescos més convencion­als venen felicitat.

La primera beguda energètica, que avui és la més venuda a tot el món, va néixer a Àustria el 1987. El seu propietari està actualment en la llista de les 200 persones més riques del món. L’entrada al mercat d’aquestes primeres llaunes va venir acompanyad­a d’una excel·lent campanya de màrqueting, que amb el pas dels anys no ha parat de millorar. Molts dels fabricants de begudes energètiqu­es han aconseguit una introducci­ó més gran en mercats d’arreu del món en convertir-se en patrocinad­ors d’actes esportius o competicio­ns de risc extrem. La més coneguda de les marques té fins i tot seu propi canal de televisió, és present en dese-

La primera beguda energètica va néixer als vuitanta i avui té fins i tot canal de televisió propi

nes de videojocs i ha creat enginyoses aplicacion­s per a telèfons mòbils. És la millor recepta per captar el públic més jove. En aquest punt és on creix la preocupaci­ó dels països que intenten controlar la distribuci­ó d’aquestes substàncie­s. Potser les marques no tinguin tota la culpa de l’èxit que han tingut els seus missatges, però, segons coincideix­en informes sanitaris de tot el món, el cert és que nens de poc més de deu anys prenen aquestes begudes.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain