La Vanguardia (Català)

Impulsa fa una estirada

El fòrum de l’FPdGi es consolida com un referent de la iniciativa empresaria­l

- SÍLVIA OLLER Girona

El nord-americà Jimmy Wales, fundador el 2001 de la Viquipèdia, l’enciclopèd­ia en línia que pot ser revisada i editada en temps real per qualsevol persona i que reuneix milions d’articles en més de 250 idiomes, serà un dels deu ponents convidats de la cinquena edició del Fòrum Impulsa, organitzat per la Fundació Príncep de Girona (FPdGi), que se celebrarà els dies 26 i 27 de juny. Sota el lema “Oberts i collaborat­ius”, el fòrum es convertirà aquest any en un altaveu de projectes i iniciative­s d’èxit basades en la col·laboració. El principal objectiu és que “els joves perdin la por d’emprendre”, segons va dir el president de l’FPdGi, Antoni Esteve.

La Viquipèdia de Wales és un exemple d’aquests clars projectes construïts a còpia de compartir coneixemen­t i talent, en aquest cas a través de la xarxa, que els 1.400 assistents al fòrum, la majoria menors de 35 anys, podran conèixer personalme­nt. Un altre exemple d’aquesta nova cultura de col·laboració i accés lliure a la informació vindrà sota el guiatge d’Elizabeth Marincola, directora general de Public Library of Science (PLOS), un projecte sense ànim de lucre l’objectiu del qual és crear una biblioteca de revistes científiqu­es que permetin l’accés lliure i gratuït al públic, sense pagar subscripci­ons. L’expresiden­t del Banc Mundial James D. Wolfensohn, que serà l’encarregat d’inaugurar la jornada de ponències, el 27 de juny, o el conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz, també figuren al cartell de ponents convidats d’una cita que comptarà amb la presència dels prínceps d’Astúries i de Girona, Felip i Letícia.

Com l’any passat, el fòrum també du-

Uns 1.400 participan­ts, sobretot joves, podran conèixer projectes col·laboratius d’èxit

rarà dos dies, però en aquesta ocasió s’obrirà a altres espais de la ciutat més enllà del Palau de Congressos. Els bars de la plaça Independèn­cia acolliran el 26 de juny les Close encounters, en què joves participan­ts podran interactua­r amb ponents i premiats de diferents edicions dels premis Impulsa, així com patrons i membres del consell assessor de la fundació. Entre d’altres, hi haurà en aquestes trobades el president de la Fundació Iberdrola, Manuel Marín; la nedadora paralímpic­a espanyola i guanyadora de 22 medalles Teresa Perales, i el metge especialis­ta en malalties infeccions i premi Fundació Príncep de Girona 2013 Oriol Mitjà. Un altre dels espais que se sumaran al fòrum serà la Casa de Cultura, on se celebraran ponències, tallers o master classes, propostes que s’han batejat amb el nom d’Open Sessions. Unes sessions obertes a qualsevol persona, tant si està inscrita al fòrum com si no, “amb l’objectiu d’arribar a més públic”, segons va explicar la directora general de l’FPdGi, Mònica Margarit. Com muntar un negoci en l’era digital, com iniciar una campanya de crowdfundi­ng o reinventar-se profession­alment seran alguns dels aspectes que abordaran aquestes sessions que també tindran lloc el 26 de juny.

El mateix dia que el director teatral Josep Maria Pou lliurarà els premis FPdGi, que enguany correspond­ran al pintor Hugo Fontela: el físic Alberto Enciso; el doctor en biomèdica mol·lecular Rui Miguel dos Santos; l’enginyer informàtic Ignasi Belda; el creador de l’Associació Xarxa de Convivènci­a de Roses, Mohamed al-Amrani, i l’entitat Ciudad Industrial del Valle del Nalón-Valnalón. Dues intenses jornades perquè els joves perdin la por a col·laborar a fi de construir projectes d’èxit.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain