La Vanguardia (Català)

Sanitat sospesa sancionar l’apologia masclista

La secretària d’Igualtat assenyala que “tot és violència”

- CELESTE LÓPEZ Madrid

Diumenge va ser el rector de Canena (Jaén), però en altres ocasions han estat jutges, sacerdots o imams... Persones que públicamen­t disculpen, justifique­n, emparen o menyspreen la violència masclista, un mal que cada any sega la vida d’unes seixanta dones, deixant orfes desenes de nens, i que fins a un 20 per cent de dones espanyoles pateixen a la seva pròpia pell, segons reconeixen elles mateixes.

“No es pot tolerar”, assenyalav­a ahir taxativa la secretària d’Estat de Serveis Socials i Igualtat, Susana Camarero. “No podem viure en un país on es permetin aquesta mena de comentaris”, indicava la responsabl­e d’Igualtat, mentre remarcava que “tot és violència”.

Camarero va fer aquestes declaracio­ns davant la comissió d’Igualtat del Congrés, on compareixi­a per primera vegada després d’accedir al càrrec, en substituci­ó de José Manuel Moreno, per explicar què farà per lluitar contra aquesta xacra. Durant la seva intervenci­ó, va reiterar que les manifestac­ions que justifique­n o neguen la violència masclista havien de ser considerad­es també violència masclista, mentre insistia en la necessitat d’aturar aquest pro- blema amb l’educació, la conscienci­ació i el “setge” al maltractad­or, “que ha de rebre el rebuig de la societat”.

Segons fonts del Ministeri de Sanitat, s’està estudiant algun tipus de mesura legislativ­a per combatre l’apologia de la violència de gènere, una cosa que ha posat en mans del Ministeri de Justícia. No hi ha res decidit sobre això, encara que sí que hi ha la voluntat tant de la ministra Mato com de Camarero de reduir com més millor els comentaris que puguin fomentar el maltractam­ent contra les dones.

Aquesta mesura ja fa setmanes que s’està estudiant, però ara adquireix més rellevànci­a arran de les últimes declaracio­ns del capellà jaenès que en una missa de primera comunió diumenge passat va assenyalar que fa trenta anys l’home pegava la seva dona però no la matava perquè tenia “valors cristians” i coneixia els manaments (en concret, el 5è, “no mataràs”).

L’enrenou per aquestes paraules, que van coincidir amb l’assassinat d’una dona i el seu company, degollats, per l’exparella d’ella, va obligar al bisbat

El bisbat de Jaén condemna la violència sexista i diu que el capellà de Canena s’ha disculpat

de Jaén a mitjançar en la polèmica. En un comunicat, el bisbat ha expressat la seva “més absoluta condemna i repulsa del drama de la violència de gènere” i subratlla que el rector de Canena, Pedro Ruiz, ha insistit a disculpar-se “per si les seves expression­s han pogut donar lloc a equívoc en la seva actitud en contra de tota classe de violència cap a les dones”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain