La Vanguardia (Català)

Bisbe dels senseterra

TOMÁS BALDUÍNO (1922-2014)

-

Ala catedral de la ciutat brasilera de Goiás reposa el cos del dominic Tomás Balduíno, mort el passat dia 2 de maig als 91 anys a Goiânia. Balduíno va destacar perquè era, al si de l’Església catòlica, un dels defensors més importants de la reforma agrària i els drets dels indígenes.

El religiós va exercir gairebé tota la seva vida pastoral en l’estat que el va veure néixer, Goiás, situat al centre del país i que envolta la capital, Brasília. Tot i això, la seva consciènci­a indigenist­a va sorgir en ser destinat a una parròquia de l’estat amazònic de Pará. Poc després, el 1967, Balduíno va ser designat bisbe de la diòcesi de Goiás i de seguida va centrar el seu treball i la seva influència en els problemes dels indígenes i els ciutadans sense terra.

El 1972 va impulsar la creació del Consell Indigenist­a Missioner (Cimi), dins de la conferènci­a episcopal del Brasil, amb l’objectiu de preservar la diversitat cultural de cadascun dels pobles indígenes. El Cimi es va vestir de dol i al seu web hi va penjar una simpàtica caricatura de Balduíno on el religiós alça una mà al costat de la silueta d’un indi.

“Intransige­nt defensor dels drets i de la dignitat dels pobles indígenes”, assegura el Cimi en un article, i recorda que la “donació generosa” del prelat no es va circumscri­ure als indis. “Va dedicar la seva vida igualment als agricultor­s expulsats de les seves terres, amenaçats en la seva supervivèn­cia, als senseterra, els sensesostr­e, els sense res”, agrega.

Tres anys, després, el 1975, Balduíno també va participar en la fundació de la Comissió Pastoral de la Terra (CPT), lligada igualment a la Conferènci­a Episcopal, l’objectiu de la qual era defensar els drets dels camperols i jornalers, i impulsar una reforma agrària. Un projecte agosarat per a l’època, tenint en compte que el Brasil estava governat per una dictadura militar “que feia el joc als interessos capitalist­es nacionals i internacio­nals”, segons diu avui la mateixa web de la CPT. El combatiu i influent Moviment dels Treballado­rs Rurals Sense Terra (MST) també va plorar la desaparici­ó de Balduíno. “S’ha silenciat una veu dels oprimits”, va afirmar l’organitzac­ió en un comunicat.

El dominic va ser ordenat sacerdot el 1948. Va estudiar filosofia a São Paulo i es va doctorar en teologia a França, i va complement­ar els estudis amb un màster en antropolog­ia i lingüístic­a a Brasília. Balduíno va ser una de les veus més progressis­tes de l’Església, encara que sempre es va mantenir dins de la jerarquia catòlica i va estar com a bisbe de Goiás fins a la seva preceptiva jubilació el 1998, amb 76 anys, quan va passar a ser titular del càrrec de forma emèrita.

Després de l’arribada del president Lula al poder el 2003, Balduíno va ser designat mem- bre del nou Consell Nacional de Desenvolup­ament Econòmic i Social (CDES), encara que al cap de pocs mesos va abandonar el càrrec, dependent del Govern federal.

L’actual mandatària, Dilma Rousseff, en conèixer la seva mort, va expressar a Twitter la seva “tristesa” i va dir que Balduíno “va ser defensor intransige­nt dels drets dels indis, els treballado­rs sense terra i els més pobres”.

El prelat va ser molt critic amb l’elevat cost de la visita que el papa Benet XVI va fer al Brasil l’any 2007. “Tant menjar, tanta beguda, tanta despesa, tant luxe”, va dir Balduíno llavors a O Estado de São Paulo. “Va en contra del testimoni de Jesucrist, que mai no es va deixar tractar com un rei”, va afegir amb la seva habitual convicció en aquests temes.

 ?? PAULO SANTOS/REUTERS ??
PAULO SANTOS/REUTERS

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain