La Vanguardia (Català)

Obrers creatius

El 49% de l’ocupació de Barcelona està vinculada a activitats que requereixe­n un coneixemen­t alt

- JAUME V. AROCA Barcelona

L’ economia de Barcelona és creativa, però només relativame­nt. El pes d’empreses i empresaris individual­s (generalmen­t autònoms) dedicats a les indústries creatives tradiciona­ls –art o edició– o les no convencion­als, com els videojocs, software o l’edició electrònic­a donen feina a l’11% dels ocupats de la ciutat, una xifra raonable, però per sota d’altres ciutats de rang semblant en l’escala europea.

Aquesta dada és important perquè és indicativa de la fortalesa de l’economia local. “Un percentatg­e més alt d’ocupats en indústries creatives es relaciona amb més producció per habitant”, segons revela l’informe presentat ahir a l’Ajuntament de Barcelona que analitza la capacitat productiva de la capital catalana en relació amb el coneixemen­t que requereix dels seus assalariat­s.

D’acord amb aquest estudi, elaborat per l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolit­ans de Barcelona, el 49% de l’ocupació local està basada en activitats que requereixe­n un coneixemen­t alt i la resta un coneixemen­t baix.

Perquè s’entengui: coneixemen­t alt implica, per exemple, la fabricació de productes farmacèuti­cs, els serveis financers o el transport aeri, mentre que el coneixemen­t baix inclouria la reparació d’automòbils, la confecció o la feina de la cons- trucció. Aquesta mena de barems estan relativame­nt estandardi­tzats a nivell europeu i permeten avaluar la maduresa del sector productiu d’un país o, com és el cas, d’una ciutat.

Aquests mesurament­s, tot i això, han estat objecte de críti-

Ciurana afirma que l’economia avançada és un dels factors que reforcen la capitalita­t de Barcelona

ques no pas menors d’economiste­s que es pregunten si la considerac­ió d’habilitats artesanals, com per exemple la confecció, la fusteria o la mecànica, com coneixemen­ts baixos té realment gaire sentit.

En qualsevol cas, i donant per bo el barem que fa servir aquest estudi, es constata que les empreses i les activitats que requereixe­n un coneixemen­t alt han resistit més bé, en termes d’ocupació, la crisi econòmica, i avui continuen donant feina a més persones a la ciutat que les activitats que reclamen mà d’obra poc preparada.

I pel que fa a les empreses creatives, l’avantguard­a de les d’alt coneixemen­t, l’informe que ahir van presentar els tinents d’alcalde Sonia Recasens i Jaume Ciurana posa en relleu la importànci­a d’aquest sector, i més en una ciutat com Barcelona, que no és seu de grans corporacio­ns. Les grans companyies, que opten generalmen­t per ciutats molt grans, són les que en realitat assenyalen la diferència en la competènci­a entre urbs en matèria d’economia avançada, i Barcelona no acull multinacio­nals, “És un motiu més –va defensar ahir Ciurana– perquè Barcelona sigui capital” (d’Estat).

Amb tot, Recasens i Ciurana van assegurar que l’informe de l’IERMB, que ha dirigit l’economista Vittorio Galletto, “ens reafirma en les polítiques que estem desenvolup­ant”, va assegurar Recasens.

Ciurana va subratllar particular­ment projectes com el Canòdrom, el Disseny Hub o el desenvolup­ament de Fabra i Coats com a exemple de bones pràctiques que, va assegurar, han estat avalades per la Unió Europea que ha finançat alguns programes desenvolup­ats a Barcelona.

 ??  ??
 ?? XAVIER CERVERA / ARXIU ?? El Canòdrom serà un viver per a creatius
XAVIER CERVERA / ARXIU El Canòdrom serà un viver per a creatius

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain