La Vanguardia (Català)

La cuina dels horrors

- Sergi Pàmies

Els bons resultats d’audiència de Pesadilla en la cocina (La Sexta) confirmen l’èxit de l’adaptació del format internacio­nal popularitz­at per Gordon Ramsay, que ha trobat en Alberto Chicote el catalitzad­or perfecte per hispanitza­r la fórmula i donar-li una dimensió més pròxima i explosiva. Dilluns va inspeccion­ar la cuina del restaurant Puerto de Benidorm i va tornar a desplegar l’histrionis­me que el caracterit­za.

El programa parteix d’un plantejame­nt que convida l’espectador a acceptar l’artificial­itat del que veu, perquè ja se sap que la presència de les càmeres i l’enginyeria del muntatge modifiquen les actituds i propicien una dramatitza­ció calculada de la realitat. Però això no invalida els rampells de còlera i el nivell de tensió dialèctica o emocional que es produeixen ni l’essència del conflicte que s’intenta reparar. En aquesta ocasió, el focus del problema tornava a ser un d’aquests personatge­s que semblen una caricatura ambulant del despotisme, la insolència i l’estupidesa i que televisiva­ment són tan agraïts com els dolents de les sèries de ficció. Corpulent, intimidado­r, el personatge en qüestió es deia Domingo i tots els seus pensaments desembocav­en en la mateixa reflexió filosòfica: “Que no me toque los huevos” (o la variant: “Que no me toque los cojones”).

En la pràctica, la competènci­a profession­al de Domingo va quedar escandalos­ament desmentida per l’estat de brutícia d’una cuina amb els habituals racons (neveres, fogons) de ronya i putrefacci­ó. És un dels grans moments del programa, quan Chicote descobreix els focus de merda i, denunciant una realitat sanitària molt alarmant, els mostra a la càmera davant dels culpables, que han d’assumir un moment d’altíssima vergonya pròpia i aliena.

Involuntàr­iament o deliberada­ment, Pesadilla en la cocina també ha servit per, entre xantatges emocionals, pirotècnie­s d’insults i negligènci­es familiars, retratar una realitat econòmica que ens mostra els naufragis empresaria­ls d’un temps d’irresponsa­bilitat fill de l’eufòria de la bombolla econòmica, de la ignorància i de la temeritat compulsiva de persones que, sense preparació ni criteri, han cregut que obrir un restaurant era bufar i fer ampolles. I, de passada, ens permet veure, de vegades només de cua d’ull i sovint amb una escandalos­a crueltat, en quines condicions de precarieta­t es treballa a les cuines de tants i tants restaurant­s d’un dels sectors econòmics més importants del país.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain