La Vanguardia (Català)

Edifici España

- Jordi Balló

Els organitzad­ors del festival de cinema d’Autor van decidir adoptar el títol d’un article que havia escrit Carlos Losilla –“Un impuls col·lectiu”– per referir-se a aquest moviment de cinema jove, radical i autoproduï­t que emergeix entre nosaltres. El cicle, dirigit pel mateix Losilla, es va inaugurar amb Edificio España, de Víctor Moreno, i es va clausurar amb Sobre la marxa, de Jordi Morató. Del segon film, un gran manifest generacion­al que va obtenir el premi del públic, en parlaré un altre dia. Avui em centraré en el primer.

Moreno, un jove canari que va estudiar a Barcelona, va emprendre el projecte de filmar el procés de transforma­ció i rehabilita­ció interior d’aquest gratacels emblemàtic de Madrid, una fita de l’arquitectu­ra franquista. Era l’any 2007 i el director va aconseguir el permís per filmar, amb paciència i implicació, el dia a dia dels treballado­rs que anaven destruint disciplina­dament sostres, terres, mobles i murs per deixar així camp lliure a un nou ús de l’edifici. En filmar aquests treballado­rs que llancen al buit cadires, taules i armaris que serien perfectame­nt reciclable­s, el film ens situa en una posició crítica i incòmoda. Nosaltres participem del desig catàrtic de canvi, però sabem que en aquest afany destructor resideix l’evidència dels mals del sistema que ens han portat a la situació actual.

Després de rodar aquest procés d’esquartera­ment, les obres es van aturar. Va arribar la crisi i els processos de renovació van quedar en no res. Però Víctor Moreno guardava aquest tresor, aquest testimoni implacable del malbaratam­ent, que adquireix tot el seu poder significat­iu pel fet d’estar filmat abans de la crisi, quan semblava que l’exhibició de la dilapidaci­ó de béns era un signe de normalitat. Aquesta descompens­ació entre unes imatges reveladore­s i la percepció actual de la seva corrosió és a la base de l’intent de prohibició que el film va patir quan el banc propietari de l’edifici va pretendre impedir la seva difusió. Sabien que aquestes imatges contenien l’avís de l’enfonsamen­t del sistema que ells sustentave­n.

La pel·lícula acaba amb un epíleg que constata que, passats els anys, l’edifici destruït manté la seva façana però no conté res al seu interior més que buit i desolació. Això no va ser impediment, però, perquè la candidatur­a olímpica de Madrid 2020 utilitzés la façana de l’Edifici Espanya com a mur pantalla del seu major anunci de propaganda: a sobre s’hi projectave­n imatges alegres d’esportiste­s de tot el món, en una operació d’encobrimen­t demolidora, perquè ara sabem que rere d’aquesta façana no hi havia res.

D’aquí a uns anys s’intentarà que oblidem la crisi i l’atur actual, com si no hagués existit. Com a resistènci­a disposarem d’alguns films que van travessar la frontera i van donar testimoni de les arrels del mal. D’aquí la grandesa, el valor, d’Edificio España. La seva estrena a les sales de cinema la setmana que ve és una victòria col·lectiva.

Madrid 2020 va usar la façana com a pantalla del seu anunci: darrere no hi havia res

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain