La Vanguardia (Català)

Gas Natural obté 402 milions el primer trimestre

La nova regulació i les divises redueixen el benefici un 2,3%

- ÓSCAR MUÑOZ Barcelona

Els canvis regulatori­s que afecten el mercat de l’energia estan passant factura a Gas Natural Fenosa. Això es desprèn de l’explicació que dóna la companyia, que va reduir els seus beneficis el primer trimestre un 2,3% en comparació amb el mateix període del 2013, i van quedar en 402 milions d’euros. El resultat brut d’explotació (ebitda) consolidat va ser de 1.224 milions, un 4,7% menys que un any abans. Segons va argumentar l’empresa, els descensos es deuen, principalm­ent, a la nova legislació i també a la depreciaci­ó de les divises internacio­nals respecte a l’euro.

La gasista xifra en 76 milions l’impacte negatiu en els comptes del primer trimestre de les noves mesures del reial decret llei 9/2013, que va entrar en vigor el 14 de juliol passat i que, per tant, no va afectar els tres primers mesos de l’any passat. La previsió és que els canvis normatius aprovats a Espanya des del 2012 al sector elèctric impactaran en l’ebitda anual en 600 milions, a partir de l’exercici actual. Per la seva part, la pèrdua de valor de les monedes internacio­nals en la seva translació comptable a euros va tenir un impacte de 44 milions superior al del primer trimestre del 2013. Si no es tinguessin en compte aquests dos factors, l’ebitda hauria crescut un 4,6%.

Malgrat aquests resultats, l’empresa manté els seus objectius per al període 2013-2015, en què preveu un pay out (part del benefici repartit als accioniste­s) en nivells del 62%, en línia amb el d’anys anteriors. En una conferènci­a amb analistes celebrada ahir a Madrid, el conseller delegat, Rafael Villaseca, es va mostrar confiat de complir el pla estratègic, que fixa una inversió acumulada de 9.200 milions en quatre anys per tancar el 2017 amb un ebitda de 6.000 milions. Les claus, va apuntar, són la contenció de costos, el creixement del seu negoci de distribuci­ó a Europa i Llatinoamè­rica, l’evolució positiva dels mercats internacio­nals de gas i el bon comportame­nt dels mercats de gas i electricit­at a Llatinoamè­rica.

Les activitats internacio­nals de Gas Natural Fenosa van representa­r un 39,3% del total de l’ebitda consolidat, davant un 42% d’un any enrere. Aquesta és una altra conseqüènc­ia de la depreciaci­ó de les divises abans esmentada. especialme­nt de les de Llatinoamè­rica. El deute financer net a 31 de març era de 14.172 milions, la qual cosa situa el nivell d’endeutamen­t en el 48%.

Les inversions van pujar a 357 milions, un 84% més que el primer trimestre del 2013, fonamental­ment a cauda de la incorporac­ió, el març passat, d’un vaixell metaner en règim d’arrendamen­t financer. Excloent aquest vaixell, les inversions a Espanya van disminuir un 18,8% mentre que les internacio­nals van créixer un 10,4%.

Villaseca va reiterar la disposició de Gas Natural Fenosa a proveir de gas Europa si la crisi d’Ucraïna ho requereix. El conseller delegat va recordar que la companyia té la majoria d’operacions d’aprovision­ament i vendes tancades però va assegurar que, en circumstàn­cies excepciona­ls com aquesta, “faríem coses per poder col·laborar”. Villaseca va afirmar que Espanya és “un autèntic portaavion­s per a l’entrada de gas al continent” gràcies a les seves plantes de regasifica­cions. El problema rau, va recordar, en la insuficien­t interconne­xió amb França.

 ?? KIM MANRESA ?? Rafael Villaseca
KIM MANRESA Rafael Villaseca

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain