La Vanguardia (Català)

La promotora immobiliàr­ia de Marina d’Or es declara insolvent

L’empresa acreditava el 2012 un passiu de 681 milions d’euros

- SALVADOR ENGUIX València

El jutjat mercantil número 1 de Castelló ha declarat en concurs de creditors voluntari l’empresa Comerciali­za dora Mediterrán­ea de Viviendas, l’empresa del hòlding Marina d’Or, propietat de Jesús Ger, que s’encarregav­a de promoure, construir i vendre apartament­s turístics a primera i segona línia de mar de les localitats d’Oropesa i Cabanes, al litoral de Castelló. El jutge accepta la petició de l’empresa per declarar-se en concurs en justificar “l’estat d’insolvènci­a i la impossibil­itat d’atendre regularmen­t les seves obligacion­s”.

Segons un comunicat de la companyia, la promotora de la qual va tancar l’any 2012 amb pèrdues de 6,7 milions d’euros, la decisió “no té res a veure amb Hoteles Marina d’Or, que funciona perfectame­nt i millor que mai”. I asseguren que el concurs tampoc no afecta Marina d’Or Internacio­nal ni Marina d’Or Energías Renovables o altres divisions de les empreses de Jesús Ger. “El concurs voluntari de continuïta­t suposa continuar treballant, si bé a un ritme menor durant dos o tres anys. L’empresa constructo­ra continuarà amb els projectes previstos en moments de menor crisi per al sector”, assegura el comunicat. Tot i així, el passiu (681 milions d’euros) projecta dubtes sobre el futur del conglomera­t de Jesús Ger.

De fet, els problemes del hòlding ja han afectat el pla urbanístic Marina d’Or Golf. El projecte es troba paralitzat judicialme­nt malgrat que Jesús Ger as- segura que vol tirar-lo endavant. De moment ha renunciat a construir 35.000 habitatges en un projecte per al qual no ha trobat finançamen­t ni demanda que l’activi.

Els problemes de la promoto- ra de Marina d’Or van començar el 2008 amb l’esclat de la bombolla immobiliàr­ia, que va arrossegar altres promotores valenciane­s com Astroc. Ja aquell any, l’activitat immobiliàr­ia de la companyia, un pol estratègic de la província (i per al qual es va construir en part l’aeroport fantasma de Castelló), va registrar una caiguda del 60%. En els exercicis següents, la seva activitat es va anar reduint dràsticame­nt. En l’actualitat la promotora no tenia gairebé activitat ni tenia previst de tenir-ne a curt termini.

L’empresa, que havia arribat a tenir una plantilla de 857 operaris, havia reduït el nombre

El grup assegura que el concurs no tindrà repercussi­ó en l’activitat del complex hoteler

d’empleats fins a 234 el 2012. Ara hi quedaven només 80 empleats, que han cobrat “fins a l’última nòmina”, segons fonts de l’empresa. L’any 2010, i davant el caire que agafaven els esdevenime­nts, Jesús Ger va prendre la decisió de segregar les activitats de Marina d’Or en diverses societats. La que ara es troba en concurs de creditors porta el nom de Marina d’Or-Loger, i al tancament del 2012 va registrar un passiu consolidat de 681 milions d’euros, dels quals 546 milions correspone­n a entitats financeres.

 ?? XAVIER CERVERA / ARXIU ?? Detall de la urbanitzac­ió Marina d’Or
XAVIER CERVERA / ARXIU Detall de la urbanitzac­ió Marina d’Or

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain