La Vanguardia (Català)

Aena congela les tarifes aeroportuà­ries per al 2015

El gestor públic deixa d’ingressar 151 milions d’euros

- CONCHI LAFRAYA Madrid

Aena deixarà d’ingressar 151 milions d’euros perquè ha decidit congelar les tarifes a partir del març del 2015 i prorrogar les bonificaci­ons a les aerolínies que incrementi­n les seves xifres de passatgers. El president de l’empresa pública, José Manuel Vargas, va justificar la mesura al·ludint que es persegueix “incentivar el creixement del trànsit” als aeroports i va defensar que es tracta d’una mesura “enfocada a llarg termini”. També va admetre que es tracta d’“un sacrifici”, però que es pot dur a terme gràcies a “la reestructu­ració eficient de 320 milions de costos del 2011 al 2013”.

La ministra de Foment, Ana Pastor, va anunciar que avui mateix es farà la reunió amb les companyies aèries per comunicar-los la decisió i posteriorm­ent es portarà la proposta a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competènci­a, com a pas previ a la seva aprovació al Congrés. Segons el seu parer, suposa “un increment zero de les tarifes, davant el 4,5%” pactat fa un any amb les empreses del sector. La mesura entrarà en vigor el març del 2015. Aquest any la pujada mitjana serà del 0,9%, davant el 2,5% que permetia la normativa. Dels 151 milions que l’empresa deixarà de percebre, 77 milions correspond­ran a la congelació per al proper any i 74 milions correspone­n a la pròrroga de les bonificaci­ons, que està operativa des del gener d’aquest any.

La bonificaci­ó consisteix en una reducció del 50% de la tarifa de passatger per a viatgers addi- cionals en una ruta operada anteriorme­nt i una reducció del 75% de la tarifa de passatger si es tracta d’una nova destinació. A més, si la companyia manté el nombre de passatgers en la ruta incentivad­a l’any següent, les bonificaci­ons assoliran el 75% per a rutes ja operades i el 100% per a rutes a noves destinacio­ns. I per als passatgers en connexió s’incrementa la bonificaci­ó de la tarifa a un 35%. Per als vols de càrrega i a les illes també es mantenen bonificaci­ons específiqu­es. El dèficit tarifari acumulat ascendeix a 220 milions d’euros.

Pastor va argumentar que “les reserves de places són molt positives, fins i tot estan per sobre del previst”. Va avançar que a l’abril els aeroports d’Aena van incrementa­r un 9,2% el trànsit, fins a superar els 16,2 milions de passatgers. En concret, l’aeroport del Prat a Barcelona va registrar un creixement del 10,8%, fins a superar els 3,1 milions de passatgers. Mentre l’Adolfo Suárez MadridBara­jas es va anotar una pujada del 7,6%, fins a 3,4 milions. Pel que fa a la privatitza­ció d’Aena, es va negar a posar-hi data i va defensar que el sanejament dels comptes desperta “més interès als mercats financers”.

 ?? ARXIU ?? Aeroport de Barcelona
ARXIU Aeroport de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain