La Vanguardia (Català)

La creació d’una taxa Tobin europea enfurisma Londres

- BEATRIZ NAVARRO Brussel·les. Correspons­al

L’acord polític de deu països europeus per llançar una taxa sobre certes transaccio­ns financeres ha estat rebut de mal grat pels governs que han optat per quedar-ne al marge, en especial el Regne Unit, Suècia i Holanda.

“Tenint en compte les reaccions que hem vist avui entre aquells que estan en contra de

Davant les crítiques de Londres, París celebra que aquest pacte “té molta substància”

la taxa, en ocasions fins i tot violentes, crec que podem dir que el que acabem de decidir té molta substància”, va afirmar el ministre de Finances francès, Michel Sapin, en al·lusió a l’afany de Londres “per defensar la City i les seves boges finances”, després d’un debat públic pujat de to.

Després de més de dos anys de negociacio­ns, els països que han decidit avançar pel seu compte en la creació d’una taxa financera (entre els quals Alemanya, França, Itàlia i Espanya) van voler deixar constància ahir de la seva voluntat de seguir endavant.

La lletra petita de l’acord polític, no formal, és plena d’excepcions (el gravamen entrarà en vigor el 2016 i no el 2015 com calculava Espanya, s’introduirà de manera molt gradual, començant per les accions...), però la primícia que un grup de països es coordini al marge de la resta per harmonitza­r un impost inquieta els estats que no participen en l’euro, que temen que es converteix­i en un precedent.

“Podria portar a alguna cosa més àmplia”, va advertir amb alarma el ministre suec Anders Borg. El britànic George Osborne va qualificar els impulsors de la taxa de secretiste­s; “L’acord era que els altres estats membres haurien de ser inclosos en les discussion­s”, va protestar Osborne, avisant que Londres anirà als tribunals si la taxa perjudica el seu sector financer. L’holandès Jeroen Dijsselblo­em va criticar amb tant d’èmfasi l’acord que el col·lega alemany, Wolfgang Schäuble, va arribar a demanar-li calma en públic.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain