La Vanguardia (Català)

Cau la banda d’assaltants que va terroritza­r l’Empordà

Els 16 detinguts, que van cometre una trentena de robatoris, eren molt violents

- SÍLVIA OLLER Girona

Van arribar a jugar a la ruleta russa amb una de les seves víctimes, en van ruixar una altra amb gasoil... Eren extremamen­t violents. Els Mossos d’Esquadra van desarticul­ar ahir la banda d’atracadors que es van dedicar a assaltar cases a la zona de l’Empordà entre el 2011 i el 2014 i van causar gran alarma social. Els detinguts –de moment 16– s’enduien diners, joies i aparells electrònic­s, que venien després, al Marroc, d’on eren originaris tots, excepte un, belga.

De vegades s’amagaven en zones boscoses amb l’excusa de recollir unes quantes pinyes o ferralla a prop de les finques i passar desaperceb­uts per poder controlar millor els moviments de les futures víctimes. D’altres es valien de la informació que els jardiners o la dona de fer feines que treballave­n per als afectats els feien arribar. I va ser així, a través de l’observació directa i d’aquests contactes, que els anaven passant informació sobre la situació econòmica dels hostes, dels horaris que feien i fins i tot de la seva condició física, com una banda especialit­zada en assalts violents a dins de cases –que els Mossos d’Esquadra han aconseguit desarticul­ar després de set mesos d’investigac­ió– va triar les víctimes i va escampar la sensació d’insegureta­t entre la població, especialme­nt a la comarca del Baix Empordà, on van dur a terme gran part dels cops.

De moment s’ha detingut un total de 16 persones, totes de nacionalit­at marroquina llevat d’una, de nacionalit­at belga, i se’ls imputen un total de 30 robatoris, vint dels quals considerat­s assalts violents, comesos entre els anys 2011 i 2014. Els Mossos, que man- tenen oberta l’operació, no descarten fer més detencions. El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, va subratllar en una roda de premsa ahir l’“extrema violència” amb què el grup tractava les seves víctimes i la “perfecta organitzac­ió” que tenien a l’hora de cometre els assalts. El líder d’aquest grup criminal era un home de 25 anys, veí de Sant Feliu de Guíxols. Ell decidia els robatoris, el modus operandi, i també era l’encarregat d’organitzar els assalts. El grup, que també tenia un subcap de 36 anys, no actuava mai quan el líder era de visita al seu país, el Marroc. La banda tenia quatre persones més que eren més o menys fixes en l’organitzac­ió, i que, com el líder i el colíder, eren originàrie­s de Beni-Mellal, una regió aïllada del Marroc on es parla un dialecte de l’àrab amb què els detinguts es comunicave­n entre ells. A més, se servien de la informació que els facilitava l’entorn directe de les víctimes, com ara operaris, o els dos jardiners i la dona de fer feines també detinguts en l’operació i que treballave­n per a algunes de les víctimes. Així mateix, entre els detinguts hi hauria un altre grup de persones menys estable que contactava via telefònica amb els líders i que, segons van assenyalar fonts properes a la investigac­ió, “anaven alternant” en la comissió dels delictes. Els investigad­ors subratllen un fet: es dóna la circumstàn­cia que el grup sempre escollia urbanitzac­ions aïllades dels nuclis urbans, amb poca població i en-

voltades de bosc. Així, mentre feien veure que recollien pinyes o que arreplegav­en ferralla també aprofitave­n per estudiar els camins forestals que arribaven a les cases, de manera que després de cometre l’assalt evitaven carreteres principals on la policia previsible­ment podia establir punts de control.

Un cop recollida tota la informació necessària de les cases i dels seus propietari­s, el grup triava el moment idoni per actuar. Bàsicament cometien els delictes a casa de persones vulnerable­s o d’edat avançada. Normalment entraven coincidint amb l’arribada a casa d’alguna de les víctimes per evitar que saltés l’alarma. Un cop dins, els assaltants amenaçaven la víctima amb ganivets que trobaven per la casa o fins i tot amb bastons. Per regla general, segons va explicar ahir el cap de l’Àrea d’Investigac­ió Criminal de la Regió Policial de Girona dels Mossos, l’inspector Josep Monteys, miraven d’evitar portar armes a sobre perquè no els atrapessin els possibles controls policials. Així, es valien dels ganivets i armes que trobaven a les cases per atemorir les víctimes i feien servir roba o cordes de l’habitatge per lligar de mans els propietari­s i exigir-los els diners de la caixa forta. A més a més, a tres de les víctimes les van agredir sexualment i a set més els van clavar una pallissa.

Entre altres robatoris se’ls imputa l’assalt que van patir una

mare i una filla a finals de l’any 2012 a casa seva, als afores de Campllong (Gironès), on les van ruixar amb gasoil de calefacció i les van amenaçar de calar-los foc si no els donaven la combinació de la caixa forta. El mateix modus operandi que van fer servir per assaltar un altre habitatge a Matadepera (Vallès Occidental). Sembla que també són al darrere de l’assalt a un matrimoni estranger de 70 anys a casa seva, situada en una urbanitzac­ió de Santa Cristina d’Aro (Baix Empordà), als quals van lligar i van intimidar amb un revòlver. Van ser especialme­nt durs amb la dona, amb qui van jugar a una mena de ruleta russa per pressionar-la i perquè confessés on era la caixa forta. El principal botí dels seus assalts, a part dels diners, eren objectes electrònic­s i joies, que després revenien al Marroc, a través de terceres persones o de membres de l’organitzac­ió. Els diners robats els servien per finançar la seva activitat il·lícita i pagar la quota a la Seguretat Social per fer veure que treballave­n com a autònoms.

El desmantell­ament d’aquest grup criminal es va precipitar perquè els investigad­ors van seguir la pista als ara detinguts i es van assabentar que preparaven dos assalts en urbanitzac­ions de Platja d’Aro. Els dies 12 i 13 d’abril, els Mossos van avortar el primer dels robatoris i la nit del dia 4 passat, el segon. Aquesta vegada van sorprendre els assaltants en el moment que intentaven accedir a la casa i van detenir dos dels tres lladres. El tercer va ser detingut dies més tard. Arran d’aquestes primeres detencions, dilluns passat la policia va fer cinc escorcolls en domicilis de Sant Feliu de Guíxols i hi va trobar 30.000 euros en efectiu, divises de diversos països, televisors, joies i mòbils.

El conseller Espadaler es va mostrar satisfet d’haver desmantell­at una banda amb una “alta capacitat delinqüenc­ial”, però va assegurar que “no abaixaran la guàrdia”. Continua pendent de resoldre el cas de l’empresari turístic Jordi Comas, que va morir asfixiat el 18 de novembre del 2012 durant un atracament a casa seva, a Platja d’Aro. Un succés que dies més tard va portar a activar en fase 1 el pla Operatiu Especial de l’Habitatge per reforçar la seguretat a la zona i que continua vigent. Tampoc no s’ha resolt el cas de la veïna de Cabanes que va morir el mes de març passat després de la brutal pallissa que li van clavar els seus assaltants.

 ??  ?? Un cotxe policial patrullant per una urbanitzac­ió empordanes­a
Un cotxe policial patrullant per una urbanitzac­ió empordanes­a
 ??  ??
 ?? MARINA LÓPEZ / ACN ?? Cop als lladres violents.
Un dels detinguts en l’operació policial és conduït als jutjats de Sant Feliu de Guíxols
MARINA LÓPEZ / ACN Cop als lladres violents. Un dels detinguts en l’operació policial és conduït als jutjats de Sant Feliu de Guíxols
 ?? ACN ?? Un dels detinguts, ahir a l’arribada al jutjat de Sant Feliu de Guíxols
ACN Un dels detinguts, ahir a l’arribada al jutjat de Sant Feliu de Guíxols
 ?? INMA SAINZ DE BARANDA / ARXIU ??
INMA SAINZ DE BARANDA / ARXIU

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain