La Vanguardia (Català)

Rajoy veu en el procés català un risc per a la recuperaci­ó

El president reitera davant els grans empresaris el seu rebuig a la consulta Demana als membres del Consell de la Competitiv­itat més esforç fiscal

- C. LAFRAYA / L. IZQUIERDO Madrid

La inestabili­tat política que pugui derivar de les aspiracion­s sobiranist­es a Catalunya pot convertir-se en un risc per a la recuperaci­ó econòmica a Espanya. El president del Govern, Mariano Rajoy, ho va dir ahir amb aquestes paraules als principals empresaris i executius del país agrupats en el Consell Empresaria­l per a la Competitiv­itat (CEC) en un dinar celebrat a la Moncloa. Segons els presents, Rajoy va defensar que “la naturalesa de Catalunya és plural” i els va demanar que l’ajudessin a fer “més visible” aquesta pluralitat.

El to general de la intervenci­ó de Mariano Rajoy pel que fa a Catalunya, qüestió que va abordar a l’inici de la reunió, no va aportar, tot i això, cap novetat. No es va moure de la seva posi- ció de “dialogar dins del marc de la Constituci­ó” atenent-se al mandat del Tribunal Constituci­onal i del Congrés dels Diputats. També va afegir que continuarà col·laborant amb l’Administra­ció autonòmica catalana (com amb la resta de comunitats territoria­ls) amb els crèdits que concedeix a través del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA).

Rajoy va parlar de tot això però es va estendre molt més en matèria econòmica. En el transcurs del dinar, que va durar una hora i quart, el president va dir als responsabl­es de les grans empreses del país que la pressió fiscal a Espanya respecte al producte interior brut és baixa, en comparació amb altres països de la Unió Europea, per la qual cosa va suggerir que les empreses han d’assumir una responsabi­litat fiscal més gran. El cap del Govern també va donar el seu su-

POSICIÓ FIXA El líder del PP es manté en la posició de no moure’s de la Constituci­ó PRESSIÓ FISCAL El president espanyol demana a les grans empreses un esforç fiscal més gran

port a la reindustri­alització d’Europa, que necessària­ment haurà de produir-se a càrrec de les grans corporacio­ns que eren allí reunides.

Sobre les pròximes eleccions, Rajoy va dir als empresaris que el PP guanyarà a Espanya –de la mateixa manera que els partits conservado­rs guanyaran a la majoria de països de la Unió Europea– i que el PSOE serà la segona força més votada. Rajoy va fer una defensa del bipartidis­me, com a estabilitz­ador dels països, però va admetre que en els pròxims comicis proliferar­an i irrompran forces polítiques d’una mida més petita.

Els empresaris van aprofitar la trobada per avançar-li les principals conclusion­s de l’informe Espanya 2020, que preveu que el producte interior brut del país creixi un 1,3% aquest any i un 2% el 2015, per sobre de les previsions del mateix Govern.

Dels 16 assistents del CEC, van prendre la paraula sis: César Alierta (Telefónica), Emilio Botín (Santander), Ignacio Sánchez Galán (Iberdrola), Francisco González (BBVA), Isaak Andic (Mango) i Rafael del Pino (Ferrovial). També van acudir a aquesta cita dos membres de l’Institut de l’Empresa Familiar (IEF). I van faltar-hi, en canvi, Juan Roig (Mercadona) i José Manuel Lara (Planeta).

Mentre els empresaris arribaven, Rajoy hi va conversar uns 20 minuts, fins que va començar el dinar oficial. Al dinar es va servir lasanya i bacallà amb vi blanc i negre. I de postres, llet fregida. Hi va haver poc temps i cap dels empresaris no es va atrevir a plantejar preguntes incòmodes.

Al final, es van fer una foto com a record. A Rajoy l’acompanyav­en Álvaro Nadal, director de l’oficina econòmica de la presidènci­a; Jorge Moragas, el seu director de gabinet, i Carmen Martínez Castro, secretària d’Estat de Comunicaci­ó.

 ?? KIKO HUESCA / EFE ?? Foto de la trobada. Mariano Rajoy i els empresaris del Consell de la Competitiv­itat es van reunir durant una hora i quart. Els empresaris li van presentar unes previsions econòmique­s que superen les del mateix Govern espanyol
KIKO HUESCA / EFE Foto de la trobada. Mariano Rajoy i els empresaris del Consell de la Competitiv­itat es van reunir durant una hora i quart. Els empresaris li van presentar unes previsions econòmique­s que superen les del mateix Govern espanyol

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain