La Vanguardia (Català)

Artur Mas: “Rajoy no m’ha resolt mai res”

El president lamenta que el cap del PP imposi condicions “al 80% de Catalunya”

- FERNANDO GARCÍA JOSEP GISBERT

El president de la Generalita­t va mantenir ahir un agre intercanvi de retrets amb la líder del PP català, Alicia SánchezCam­acho, que va instar Artur Mas a parlar amb Rajoy del finançamen­t i de la recuperaci­ó. Mas va replicar: “Rajoy no m’ha resolt mai res”, i li va retreure que posi com a condició per al diàleg renunciar a parlar de la consulta, defensada pel 80% dels catalans.

La fractura entre el PP i CiU a causa de la consulta cada vegada és més gran. Ho van posar de manifest ahir els seus màxims dirigents, Mariano Rajoy i Artur Mas, en les respective­s sessions de control al Congrés i al Parlament, en què, en vigílies de l’inici de la campanya de les eleccions europees, van deixar molt clara la falta de sintonia total que els separa, com si es tractés d’un diàleg de sords. “El sobiranism­e és una demanda d’alguns partits polítics de Catalunya, però no de la majoria de la societat catalana”, va assenyalar el president del Govern espanyol, mentre el president de la Generalita­t es queixava: “Rajoy no m’ha resolt mai res”.

Rajoy menysté les demandes sobiranist­es de Catalunya i Mas evidencia que no es fia del president espanyol

Vint-i-quatre hores després d’admetre que el procés català planteja “un problema polític de gran envergadur­a”, el president espanyol negava que el seu Govern tingués cap contenciós amb Catalunya i s’aferrava a la tesi que la demanda de sobirania és només cosa d’uns quants partits i no de la majoria de la població. “La demanda que uneix tots els catalans és la de superar la crisi econòmica, crear ocupació i resoldre els problemes financers de la Generalita­t”, i a partir d’aquesta premissa es va mostrar “disposat a parlar”, però no de “res que tingui a veure amb la ruptura de la sobirania nacional”. Mariano Rajoy va respon- dre d’aquesta manera a l’interrogan­t que li havia plantejat Josep Antoni Duran Lleida en la sessió de control al Congrés: “Cap en la seva imaginació una resposta d’Estat per resoldre les demandes de la societat catalana?”.

El secretari general de CiU havia esgrimit que el 80% dels cata- lans vol poder exercir el dret a decidir i havia recordat la porta oberta sobre el particular deixada pel Tribunal Constituci­onal. I havia recorregut també a les crides al diàleg i a les terceres vies formulades en els últims dies per prestigios­os mitjans internacio­nals com The Economist i The Fi- nancial Times per declarar-se “sorprès” que el president del Govern espanyol “no tingui imaginació” per afrontar la qüestió catalana. Però, després de la resposta obtinguda, es va reafirmar en la seva convicció a través d’un tuit: “Avui es constata que Rajoy continua sord i sense imaginació”.

Una valoració que va subscriure al cent per cent Artur Mas, que va anar fins i tot més enllà en les seves apreciacio­ns. “Rajoy no m’ha resolt mai res”, va lamentar a tall de resum de la impressió que el president de la Generalita­t ha tret dels diversos contactes que va assegurar que havia mantingut amb el president del Govern espanyol des que tots dos ocupen les actuals responsabi­litats. I com a exemple va citar que al principi del mandat li va plantejar que pagués els deutes pendents del Govern del PSOE amb Catalunya i que va rebre com a resposta un “ho entenc” del que mai més no ha tingut notícia.

La reflexió era una resposta, en la sessió de control del Parlament, a la insistènci­a de la presidenta del PP a Catalunya, Alicia Sánchez-Camacho, que dialogués amb Mariano Rajoy sobre el que “de debò interessa els catalans” i que, segons ella, són les mesures econòmique­s per sortir de la crisi i la revisió del model de finançamen­t autonòmic i no el procés sobiranist­a. “Ara la pilota és a la seva teulada, i si no la utilitza serà el pitjor que ens pugui passar als catalans”, va avisar la dirigent del PP. “He dit, i ho repeteixo, que estic disposat a parlar amb el president Rajoy sense condicions prèvies per cap de les parts, però vostès imposen una condició al 80% del poble de Catalunya que vol votar el 9 de novembre”, li va recriminar Artur Mas amb referència a la seva intenció de dialogar, però no de renunciar a la consulta.

 ?? DANI DUCH ?? Josep Antoni Duran Lleida i Mariano Rajoy, ahir al Congrés
DANI DUCH Josep Antoni Duran Lleida i Mariano Rajoy, ahir al Congrés
 ??  ??
 ??  ?? TONI BATLLORI
TONI BATLLORI

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain