La Vanguardia (Català)

Colau deixa el lideratge de la PAH i descarta entrar en política

La portaveu de la PAH des del 2009 deixa el càrrec quan la seva sobreexpos­ició ja enfosqueix la causa que representa­va

- LUIS BENVENUTY Barcelona

“En moltes ocasions m’he mossegat la llengua perquè les meves opinions no s’atribuïssi­n a la PAH”

Les xarxes socials bullen. Ada Colau (Barcelona, 1974) ja no és la portaveu oficial de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca. La dona que va portar un moviment alternatiu, contracult­ural i antisistem­a a convertir-se en un dels protagonis­tes de la vida social i política espanyola fa un pas enrere i es retira d’un escenari que ja amenaçava de devorar-la, de parodiar-la, de convertir-la en una caricatura. “No deixaré la PAH, però vull fer les coses bé. Sento que ha arribat el moment de prendre una mica de distància, tant per a mi, com per al moviment. Ara és un bon moment per fer el pas perquè estem a punt de tenir visibilita­t, amb la campanya d’escarnis que es prepara per a les eleccions europees”.

Això és el que Colau va escriure als seus companys de la PAH en una carta datada dimarts. Ahir, aquest diari va buscar els seus arguments, i la resposta del seu mòbil va ser molt breu: “No faig declaracio­ns”. Aquesta dona ha contribuït a fer de la resistèn- cia pacífica davant un desnonamen­t d’una família una actitud legítima i assumible per les classes mitjanes que sempre havien desconfiat dels alternatiu­s amb crestes. El motiu que ha fet d’aglutina- dor? Els desnonamen­ts de famílies senceres, que ja no van ser frenats principalm­ent per joves amb llargues rastes, sinó per mestresses de casa, aturats de llarga durada, treballado­rs ataba- lats per l’evolució de l’Euribor. Colau no n’és l’única responsabl­e, d’aquesta reacció. Però sí una de les icones més poderoses.

A la mateixa carta, aquesta activista de professió amb estudis de Filosofia reconeix que ha passat “moments durs i difícils”, com quan “el Govern em va identifica­r com la líder filoterror­ista i vaig començar a rebre amenaces de tot tipus” i “difamacion­s de tota la meva família”. “No es tracta de fer-se la víctima, però la veritat és que algunes setmanes van ser complicade­s, i més d’una nit amb l’Adrià ens fem un fart de plorar”, confessa.

En aquest procés, ella sempre va provar de mostrar-se com un mer instrument d’un moviment format per milers de voluntaris anònims. “En moltes ocasions m’he hagut de mossegar la llengua i no donar les meves opinions sobre alguns temes, perquè no fossin atribuïdes a la PAH”. El cert és que, debat televisiu rere debat televisiu, enverinada polèmica rere enverinada polèmica, tuit rere tuit, el personatge ja devorava la dona, ja fagocitava la causa i les idees. No podia ser de cap altra manera. Colau es va sobreexpos­ar. Tothom tenia ja una opinió sobre ella, bona o dolenta. I això ja començava a determinar l’apreciació del moviment que se suposava que només havia de representa­r.

 ?? JOSEP LAGO / AFP ??
JOSEP LAGO / AFP
 ?? LAURA GUERRERO ?? Ada Colau renuncia en un moment de gran visibilita­t de la PAH
LAURA GUERRERO Ada Colau renuncia en un moment de gran visibilita­t de la PAH

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain