La Vanguardia (Català)

Trias replica que aplicarà la llei catalana sobre els horaris

La tímida liberalitz­ació comercial de Barcelona xoca amb l’oposició

- JAUME V. AROCA LLUIS SIERRA Barcelona

Una de dos: o l’alcalde retira de l’ordre del dia del ple de demà divendres la seva proposta per ampliar els horaris comercials, o si sotmet a votació aquesta iniciativa, la perdrà.

La decisió anunciada ahir pel Partit Popular que votarà en contra de la proposta que pretenia ampliar l’horari comercial a 19 dies festius a l’any a Barcelona implica que la proposta de l’equip de govern no tindrà els vots necessaris i serà derrotada. ICV, per motius no necessària­ment coincident­s amb el PP, s’oposa també a aquesta iniciativa de Trias. Avui el líder del PSC, Jaume Collboni fixarà oficialmen­t la posició del grup, previsible­ment contrària.

Alberto Fernández Díaz, el líder del PP a Barcelona, va jutjar que la proposta de l’equip de govern era equivocada per un doble motiu, en primer lloc, perquè “Trias ha llançat aquesta proposta sense el consens de tots els comerciant­s i sense consens polític” (vegeu la informació a peu de pàgina) i, en segon

El PP votarà contra la proposta de liberalitz­ació per la falta de consens comercial i polític

lloc, perquè el PP està en desacord amb les limitacion­s imposades pel projecte municipal. En aquest sentit el grup popular proposa que les botigues puguin obrir des de l’abril fins a l’octubre tots els festius i amb l’horari habitual dels comerços.

La proposta municipal ha topat a més amb l’oposició de l’Administra­ció central, expressada a través d’una carta –avançada per La Vanguardia en l’edició d’ahir– remesa pel secretari d’Estat de Comerç, Jaime García Legaz, on adverteix que el que pretén aprovar el municipi xoca amb la legislació comercial espanyola.

L’alcalde, abans que el líder del Partit Popular anunciés que votarà en contra de la nova regulació horària, va sortir ahir en defensa de la proposta: “Nosaltres –va sostenir Trias– apliquem la normativa de la Generalita­t, que és legal i està vigent; si a Madrid no hi estan d’acord és el seu problema”. “La nostra ciutat –va concloure– s’organitza com creiem que s’ha d’organitzar”.

Aquesta declaració sembla indicar que Trias ha decidit convertir aquest contenciós admi- nistratiu en un conflicte polític entre Catalunya i l’Estat. Té, en aquesta estratègia, el suport del grup municipal d’UxB que, a través del seu president, Jordi Portabella, es va sumar a les tesis del govern de la ciutat en el sentit que la legislació catalana és vi-

L’alcalde replica al secretari d’Estat: “Nosaltres apliquem la normativa de la Generalita­t”

gent i permet a l’Ajuntament fixar els horaris que consideri convenient­s al marge del que digui la legislació espanyola i les directives comunitàri­es.

Portabella només posa una objecció al projecte impulsat per l’equip de Sònia Recasens: vol que el que eventualme­nt pugui aprovar el ple demà divendres estigui vigent durant tres anys per evitar la temptació que d’aquí a dotze mesos l’equip de Trias proposi una nova ampliació dels horaris comercials, a la qual Portabella s’oposa.

Entretant l’alcalde va anunciar que “avui (per ahir) enviaré una carta al secretari d’Estat explicant-li el que fem. Em sap greu el to que utilitza a la seva carta”. “Abans d’enviar-me una carta –va retreure l’alcalde– ens podrien haver telefonat i els hauríem explicat què fem”.

La jornada d’ahir va ser especialme­nt intensa: tots els grups polítics van mantenir converses amb les organitzac­ions de comerciant­s, partidàrie­s o contràries a la liberalitz­ació horària de Trias. Fins i tot els qui no estan d’acord amb la tímida liberalitz­ació temen que ara el desacord polític ho deixi tot com està.

 ?? PEDRO MADUEÑO / ARXIU ?? Imatge presa l’últim dia festiu amb botigues obertes, el març passat, que va coincidir amb un dia plujós
PEDRO MADUEÑO / ARXIU Imatge presa l’últim dia festiu amb botigues obertes, el març passat, que va coincidir amb un dia plujós

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain