La Vanguardia (Català)

Príncep d’Astúries a la fantasia de Gehry

El nord-americà és el sisè arquitecte que obté el guardó

- VICENTE GONZÁLEZ Oviedo

L’arquitectu­ra ha tornat a ser guardonada amb el premi Príncep d’Astúries de les Arts dos anys després que l’espanyol Rafael Moneo s’alcés amb el guardó. La importànci­a d’aquesta disciplina i la voluntat de bona part dels membres del jurat han estat elements clau perquè el novaiorquè­s d’origen canadenc Frank Gehry s’emportés l’estatueta de Miró i el premi en metàl·lic, derrotant en l’última votació al pare de la videocreac­ió, Bill Viola.

Abans de l’inici de les deliberaci­ons semblava acceptat entre els experts que l’edició del 2014 correspond­ria a un músic, i el compositor i director Cristóbal Halffter n’era el preferit. Tot i això, a mesura que transcorri­en les eliminatòr­ies, el jurat va optar per tornar a ressaltar la tasca dels creadors museístics i va valorar la de Gehry com la millor candidatur­a possible, destacant la seva contribuci­ó arquitectò­nica a la desconstru­cció, així com la seva creació dels museus Guggenheim a Bilbao i Abu Dhabi, i la Casa Dansaire, de Praga, per a la companyia Nationale-Nederlande­n.

Gehry també ha treballat en un museu d’art contempora­ni a París per a la Fundació Louis Vuitton; en el disseny del seu primer parc infantil a Nova York, en el Battery de l’illa de Manhattan; i en la reforma i recuperaci­ó del parc Mayer de Lisboa, que va incloure la restauraci­ó del teatre Capitolio. A Espanya, va inaugu- rar el 2006 els cellers d’Herederos del Marqués de Riscal a Elciego (Àlaba).

El cineasta Sydney Pollack va realitzar un exhaustiu documental, Apunts sobre Frank Gehry, que descobreix l’obra d’aquest artista nascut a Toronto el 1929.

 ?? GETTY IMAGES ?? El famós arquitecte Frank Gehry al seu despatx de Los Angeles
GETTY IMAGES El famós arquitecte Frank Gehry al seu despatx de Los Angeles

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain