La Vanguardia (Català)

La justícia tailandesa destitueix la primera ministra per abús de poder

El Constituci­onal aguditza una crisi política que ja fa vuit anys que dura

- ISIDRE AMBRÓS Pequín. Correspons­al

Cop judicial al país del somriure. El Tribunal Constituci­onal de Tailàndia va destituir ahir del seu càrrec la primera ministra, Yingluck Shinawatra, perquè va considerar que havia violat la Constituci­ó i havia abusat del seu poder. La polèmica decisió amenaça de submergir la paralitzad­a segona economia del sudest asiàtic en un caos polític, que ja fa vuit anys que dura, encara més profund.

“El mandat de la primera ministra ha finalitzat. Yingluck no pot continuar ocupant aquest càrrec”, va afirmar ahir el president del Constituci­onal tailandès, Charoon Intachan, davant les càmeres de televisió. La sentència inclou 9 dels 35 membres que formaven part del Govern, entre els quals hi ha els responsabl­es d’Exteriors i de Finances.

Amb aquest anunci, l’oposició conservado­ra aconseguei­x el seu objectiu de fer fora del poder Yingluck, que va resistir durant més de sis mesos la pressió de milers de manifestan­ts que demanaven el seu cap i que van ocupar al llarg de tot aquell temps les dependènci­es governa- mentals i el centre de Bangkok.

“Això és un cop jurídic amb conseqüènc­ies a llarg termini en l’equilibri del poder”, va escriure ahir Verapat Pariyawong, un jurista i analista tailandès sobre la sentència, que va qualificar de simple excusa dels jutges. Uns magistrats que des del 2008 han inhabilita­t tres primers ministres de centreesqu­erra.

La decisió judicial respon a una demanda d’un grup de senadors de l’oposició que van acusar Yingluck de rellevar el 2011 el secretari general del Consell de Seguretat Nacional, Thawil Pliensri, per promoure un familiar. Va ser substituït pel cap de la policia, el càrrec del qual va ser ocupat al seu torn per l’excunyat de Thaksin Shinawatra –germà més gran de Yingluck–, el primer ministre enderrocat per un cop d’Estat el 2006 i bèstia negra de les elits del país.

Els jutges van dictaminar que la premier va violar la Constituci­ó i “va actuar en benefici polític propi (...) i no en el del país”. Acusacions que Yingluck va refutar: “Nego els càrrecs. No he vulnerat cap llei i no he rebut cap benefici del nomenament”, havia declarat la vigília. Una decisió que amenaça d’enfonsar la di- visió social i política que hi ha al país del somriure, com es defineix Tailàndia, i que aventura futurs xocs entre els camises roges, partidaris de Thaksin i Yingluck, i els camises grogues, partidaris de l’oposició conservado­ra.

La batalla s’ha centrat des del 2006 en la influència de Thaksin en la política tailandesa, però reflecteix una lluita més profunda. Revela una pugna entre les elits urbanes de Bangkok i la més desfavorid­a població rural del nord del país, que dóna suport a les polítiques socials de Thaksin, Yingluck i els seus aliats.

Aquesta lluita política bloqueja des de fa vuit anys la segona economia més potent del sud-

La decisió revela una dura lluita pel poder entre les elits urbanes de Bangkok i la població rural

est asiàtic, i la decisió d’ahir amenaça de submergir el país en un caos més profund, a causa de la negativa de l’oposició conservado­ra a participar en les pròximes eleccions. Els opositors exigeixen que abans es reformi la Constituci­ó i, mentrestan­t, el país sigui dirigit per un consell popular elegit indirectam­ent.

Per evitar un buit de poder i organitzar les pròximes eleccions, els 25 ministres que ahir no van ser inhabilita­ts van nomenar nou primer ministre interí el titular de Comerç, Niwattumro­ng Boonsongpa­isan.

 ?? PORNCHAI KITTIWONGS­AKUL / AFP ?? Yingluck Shinawatra saluda a Bangkok els seus seguidors
PORNCHAI KITTIWONGS­AKUL / AFP Yingluck Shinawatra saluda a Bangkok els seus seguidors

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain