La Vanguardia (Català)

Els EUA acusen Israel d’espiar de manera massiva en el seu territori

Washington ajorna l’anul·lació de visats d’entrada als turistes israelians

- HENRIQUE CYMERMAN Jerusalem. Correspons­al

“L’espionatge israelià als EUA ha traspassat la línia vermella i és més intens que el d’altres països aliats com França, la Gran Bretanya, Alemanya o el Japó”, han declarat fonts dels serveis secrets dels Estats Units, que acusen Israel amb gran duresa.

“No hi ha cap aliat que espiï en el nostre territori com Israel. Això ens perjudica molt, ens preocupa i ens obliga a obrir els ulls”, asseguren aquestes fonts, àmpliament citades per la revista Newsweek i pel diari israelià Yediot Ajronot.

La tensió entre els dos aliats ha pujat des del fracàs de les negociacio­ns de pau amb els palestins. Malgrat la relació especial que els dos governs defensen en públic, el cert és que falta fluïdesa entre les dues administra­cions. L’exemple és el bloqueig de les negociacio­ns perquè els EUA incloguin Israel a la llista de països –avui 38– que no necessiten visat d’entrada.

Al carrer HaYarkon de Tel Aviv, davant l’ambaixada nordameric­ana, les cues són molt habituals. Centenars de milers d’israelians visiten els EUA cada any. Per obtenir el visat han de superar un interrogat­ori i demostrar que no pretenen instal·lar-s’hi il·legalment.

Les negociacio­ns sobre els visats estaven bastant avançades. Les impulsava el mateix secretari d’Estat, John Kerry.

Tot i això, els principals caps dels serveis secrets nord-ameri- cans van començar a desfilar per diverses comissions del Congrés. A porta tancada van criticar Israel i afirmaven que el Govern de Netanyahu aprofita les estratègiq­ues relacions d’amistat per espiar massivamen­t en territori nord-americà. En conseqüènc­ia, van desaconsel­lar que s’anul·lés l’exigència de visats als ciutadans israelians, fins i tot als turistes.

Newsweek ha parlat amb algun d’aquests testimonis que, sense revelar la seva identitat, asseguren que l’ambaixada a Tel Aviv re- butja moltes peticions de visat cada any. L’Administra­ció nordameric­ana, així mateix, es queixa sovint del tracte humiliant que, a parer seu, reben els ciutadans dels Estats Units d’origen àrab o musulmà.

El punt més problemàti­c, de tota manera, és l’acusació que “els EUA són plens d’espies israelians”. Aparentmen­t, l’objectiu de l’espionatge israelià serien els secrets industrial­s i tecnològic­s nord-americans. Els agents del Mossad es farien passar per re- presentant­s d’empreses israeliane­s associades a la indústria nord-americana, especialme­nt la militar. Israel és el país que rep més ajuda militar dels Estats Units.

Paul Pillar, exagent de la CIA citat per Newsweek, declara que “els sionistes espiaven als EUA fins i tot abans de la seva independèn­cia, el 1948, de la mateixa manera que els EUA també espien a Israel fins al punt que alguns agents nord-americans eviten passar les vacances a Israel per por que els segueixi de prop l’espionatge israelià”.

És la segona vegada en les últimes setmanes que la premsa nord-americana destaca aquests informes presentats per la CIA i les dures acusacions a Israel.

Fonts oficials israeliane­s van afirmar a La Vanguardia que “és obvi que hi ha gent als EUA que busca tots els pretextos per frenar l’acostament definitiu entre els dos aliats”.

L’ambaixada d’Israel a Washington va publicar un comunicat segons el qual “Israel no espia als EUA. Condemnem tot intent de difondre acusacions falses contra el nostre país”.

Susan Rice, consellera de Seguretat Nacional, va arribar ahir a Jerusalem per entrevista­r-se amb el primer ministre Netanyahu i el president Peres. La polèmica sobre els visats serà damunt la taula, però el tema principal de les converses serà l’Iran.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain