La Vanguardia (Català)

Via lliure del Vaticà per beatificar Pau VI

Francesc validarà ben aviat el miracle atribuït a Montini

- EUSEBIO VAL Ciutat del Vaticà. Correspons­al

Encara en efervescèn­cia espiritual després de la recent doble canonitzac­ió –de Joan XXIII i Joan Pau II–, l’Església catòlica es disposa a elevar a la glòria dels altars un altre papa del segle XX, Pau VI (l’italià Giovanni Battista Montini), el pontífex que va portar a la conclusió i va desenvolup­ar el concili Vaticà II.

A Roma es considera imminent la firma de Francesc del decret que donarà validesa a un miracle que va tenir lloc l’any 2001 per intercessi­ó de Pau VI en la persona d’un nen californià que tenia un problema molt greu quan era, com a fetus, al ventre de la mare, i que va poder néixer i portar una vida normal.

Tot i que la Santa Seu no va confirmar oficialmen­t la notícia, es va filtrar a la premsa –inclòs el diari dels bisbes italians, Avve

nire– que la Congregaci­ó per a les Causes dels Sants havia aprovat dimarts el miracle de Califòrnia i que, per tant, Pau VI pot ser beatificat. Només falta el vistiplau del Papa.

Els miracles, segons la doctrina catòlica, són obra de Déu. Els sants –o futurs sants– actuen com a intercesso­rs. No es tenen en compte per a les beatificac­ions i canonitzac­ions pretesos miracles o curacions que van tenir lloc quan aquests sants o candidats a sants encara eren vius.

Pau VI –que va ocupar la cadira de Pere des del 1965 fins a 1978– és una figura molt apreciada a l’Església, però que va quedar una mica eclipsada pel gran carisma mundial de Joan Pau II. Es parla que Giovanni Battista Montini ja podria ser beatificat el 19 d’octubre vinent, coincidint amb el sínode extraordin­ari sobre la família.

Va ser Pau VI qui, durant el concili Vaticà II, va instituir el sínode per reforçar la col·legialitat en el govern de l’Església universal. Una altra coincidènc­ia simbòlica –i potser reveladora– és que una de les encíclique­s més cèlebres de Pau VI va ser Humanae

Vitae (1968). En aquest document, nascut en plena revolució sexual, es va explicitar la doctri- na moral de l’Església en aquest terreny i van ser rebutjats els mètodes anticoncep­tius no naturals.

La posició final de Pau VI contra el condó i contra la píndola anticoncep­tiva van provocar certa sorpresa i desconcert, ja que durant els debats previs a l’encíclica s’havia creat l’expectativ­a, en certs cercles eclesials i laics, que aquests mètodes de control de la natalitat potser s’acceptarie­n.

En vista de la discussió actual sobre si seran readmesos a la confessió i a la comunió els divorciats que s’han tornat a casar, alguns analistes catòlics i vaticanist­es alerten que el sínode extraordin­ari sobre la família podria estar creant també unes expectativ­es exagerades de canvi. Hi ha qui pensa que Francesc ha encoratjat el debat, però que al final les coses continuara­n més o menys com fins ara.

El Corriere della Sera i altres mitjans han apuntat que, com en el cas de Joan XXIII, Francesc podria dispensar Pau VI del segon miracle que s’exigeix per a la canonitzac­ió. Ja es parla de la data del 21 de juny del any 2015 –el 50è aniversari de la seva elecció com a Papa– per fer Montini sant, o del desembre, per celebrar el mig segle de la clausura del Vaticà II. Francesc, en reformar l’Església, la vol humil, però compacta i molt orgullosa dels seus papes sants.

 ?? REUTERS ?? Karol Wojtyla és ordenat cardenal per Pau VI, el 26 de juny del 1967
REUTERS Karol Wojtyla és ordenat cardenal per Pau VI, el 26 de juny del 1967

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain