La Vanguardia (Català)

Amics “sense sortida”?

- Fernando García

El president del Congrés i amfitrió de l’acte, Jesús Posada, ho va veure de seguida i va intentar evitarho: les primeres fotos de la insòlita presentaci­ó d’un llibre de l’independen­tista Alfred Bosch a càrrec de l’antinacion­alista Rosa Díez s’estaven fent davant d’una paret amb un cartell de “Sense sortida”. Les càmeres es van posar les botes. “Canviem de lloc”, es va afanyar a dir Posada en veure la jugada. Massa tard. La imatge esdevindri­a la metàfora perfecta del que havia de ser la sessió en la qual la líder d’UPyD havia d’introduir l’assaig del portaveu d’ERC titulat Como amigos. La independen­cia de Cataluña interesa a los españoles. Més que una presentaci­ó corrent, l’acte va ser un debat entre polítics ben avinguts en el terreny personal però irreconcil­iables en l’ideològic. Gairebé tot va ser, això no obstant, molt familiar, començant per la imatge que els debatents sí que van triar en la discussió.

Díez va rebutjar el plantejame­nt del sobiranism­e com a proposta de divorci. “Un es divorcia del marit, però no d’un germà”, va adduir. I en al·lusió al títol tan optimista del llibre, va assenyalar: “Les noies ho portem malament, això de quedar ‘com a amics’: és l’eufemisme que es fa servir quan una relació s’acaba o es devalua”. Bosch va lamentar, llavors, la “síndrome de reina madrastra” que a parer seu tenen els espanyols contraris al sobiranism­e català. “Si una filla es vol emancipar, se li ha de treure el plat de taula o deixar-la marxar?”, va preguntar. I va reprendre el símil marital: “És millor passar del matrimoni rondinaire a l’amistat. I amb el temps... Qui sap si no seríem apassionat­s amants!”.

Díez no es va resistir a llançar una galleda d’aigua freda: “Si treuen unilateral­ment les urnes al carrer –li va dir a Bosch– jo demanaré als Mossos que se les emportin. I si no són ells, que sigui la Guàrdia Civil”.

 ?? DANI DUCH ?? Bosch, Posada i Díez ahir a la presentaci­ó a Madrid del llibre del portaveu d’ERC al Congrés
DANI DUCH Bosch, Posada i Díez ahir a la presentaci­ó a Madrid del llibre del portaveu d’ERC al Congrés
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain