La Vanguardia (Català)

La FAES avisa que no és possible una independèn­cia “low cost”

El ‘think tank’ d’Aznar publica la seva anàlisi de la qüestió catalana

- IÑAKI ELLAKURÍA Barcelona

La Fundació per a l’Anàlisi i els Estudis Socials (FAES) va presentar ahir al Círculo Ecuestre el document Cataluña en claro. La síntesi de les ponències dels seminaris que ha organitzat en els últims mesos, en què ha abordat la qüestió catalana des d’una perspectiv­a històrica, econòmica, social i jurídica amb l’objectiu de desmuntar “els mites” –l’espoli fiscal o la guerra de “secessió” del 1714– amb els quals, segons el seu parer, ha construït el seu relat durant segles el nacionalis­me català.

El document va ser presentat pel secretari general de la FAES, Javier Zarzalejos, el director de publicacio­ns, Miguel Ángel Quintanill­a i el catedràtic d’Economia Aplicada de la Universita­t de Barcelona Francesc Granell. Entre les conclusion­s destaca un avís: no és possible una independèn­cia de Catalunya “low cost”, sense grans pèrdues en l’àmbit social, sentimenta­l i econòmic. Però també dóna possibles vies per desencalla­r el conflicte, entre les quals, la reforma de la Constituci­ó: “però per reformar-la és necessari complir-la”.

“El nacionalis­me creu que el seu designi és administra­r les essències, quan el que ha de plantejar-se és com assu- meix la pluralitat que hi ha a Catalunya”, va afirmar Zarzalejos en la presentaci­ó. Pel dirigent de FAES, la publicació del llibre, amb textos de José María de Areilza, Miquel Porta Perales, Gabriel Tortella, Clemente Polo, Ignacio Astarloa, i Ricardo García Cárcel, entre d’altres, demostra “fins a quin punt és absurd el 2014 un procés de ruptura que acabaria per treure Catalunya de la UE”. I va situar el nacionalis­me català “dins dels actuals moviments populistes”.

Granell va defensar que el debat, més enllà de “la propaganda oficial” independen­tista, s’ha de situar en el “better togheter, en la defensa del fet que junts estem millor”. A més, va advocar per una “solució política” que faciliti la “tercera via”. Entre el centenar d’assistents, hi havia els dirigents del PP i la FAES Cayetana Álvarez de Toledo, Ignacio Astarloa, el diputat Enric Millo, el líder municipal Alberto Fernández, i el portaveu de Societat Civil Catalana, Joaquim Coll.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain