La Vanguardia (Català)

El PSOE llança un envit a Monago a Extremadur­a i pressiona IU

- JUAN CARLOS MERINO Madrid

L’expresiden­t d’Extremadur­a i actual líder dels socialiste­s extremenys, Guillermo Fernández Vara, es guardava un as a la màniga des que, a les autonòmiqu­es del 2011, el PP va desallotja­r el PSOE per primera vegada del poder amb el suport insòlit d’IU. Ahir va arrencar l’últim debat de l’estat de la regió d’aquesta legislatur­a, i Vara, després de comunicar-ho a Alfredo Pérez Rubalcaba, va decidir que era el moment de llançar el seu envit. El tret li pot sortir per la culata, però ell ja ha premut el gallet: al final del debat, segons va anunciar prèviament per sorpresa, va presentar una moció de censura contra el president extremeny, José Antonio Monago. “Li he ofert la meva ajuda i suport, m’he volgut comprometr­e amb la governabil­itat d’aquesta terra que vostè ha rebutjat, no em deixa més sortida que presentar una moció de censura. No és el més còmode, però és el que dec a aquesta regió”, va argumentar Vara.

Dit i fet, la moció es va registrar, i el debat i votació se celebrarà dimecres vinent, en plena campanya de les eleccions europees.

El president de la Junta desafia Vara a dimitir si no prospera la seva moció de censura de dimecres

Fins i tot Juan Carlos Rodríguez Ibarra –avui distanciat de Vara, després d’anys d’amistat i sintonia política–, li ha donat suport. Però conscient que Vara està en minoria, Monago el va acusar d’“irresponsa­ble” i d’anteposar l’interès personal i electoral als interessos d’Extremadur­a i el va advertir: “Si la seva moció no prospera, els extremenys li demanaran la dimissió per responsabi­litat”. Vara ja tenia previst que, a mesura que s’acostés el nou cicle electoral, IU local hauria d’intentar “diferencia­r-se del PP que ara sustenta la Junta”, i marcar distàncies. I va decidir que era el moment de redoblar la pressió sobre IU. Per a l’organitzac­ió que dirigeix en l’àmbit federal Cayo Lara, el pacte amb el PP a Extremadur­a és difícil de digerir. Res no interessar­ia més a Lara i al líder del PCE, José Luis Centella, que dinamitar l’acord que tant els erosiona al conjunt d’Espanya davant les pròximes cites amb les urnes. Però el líder d’IU a Extremadur­a, Pedro Escobar, va titllar d’“electorali­sta” l’envit i el va desdenyar: “Vara presenta la moció de censura com si l’hagués de guanyar, sense tenir la majoria necessària”. I els regionalis­tes de PREx CREx van qualificar d’“arriscada” la carta de Vara.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain