La Vanguardia (Català)

El BEI estudia el cas d’Álvarez en mantenir-se la imputació

Guindos demana “responsabi­litat” i Chaves defensa l’exministra

- BEATRIZ NAVARRO ADOLFO S. RUIZ Brussel·les / Sevilla

El Banc Europeu d’Inversions (BEI) estudia la situació de la seva vicepresid­enta, Magdalena Álvarez, després que l’Audiència Provincial de Sevilla confirmés dimarts la imputació de l’exministra i exconselle­ra de la Junta d’Andalusia en l’escàndol dels ERO. Mentre la institució europea pren una decisió, el Govern espanyol, per boca del ministre d’Economia, Luis de Guindos, va convidar Álvarez que “actuï amb responsabi­litat”.

Tot i això, la posada en marxa d’aquesta avaluació interna de la situació d’Álvarez, en vista del codi ètic de la institució, no prejutja el resultat. La imputació ha estat el detonant d’aquest examen, però pot ser que no conclogui que la vicepresid­enta hauria d’abandonar el càrrec. El codi ètic del Banc Europeu d’Inversions és el mateix que regeix la Comissió Europea i alguns dels seus membres s’han vist enmig d’escàndols i procedimen­ts judicials sense que en cap cas s’hagi decidit con- vidar-los a anar-se’n o se’ls hagi destituït del càrrec.

La polèmica més recent afecta el comissari belga, Karel de Gucht, al qual Hisenda va reclamar al novembre el pagament de 900.000 euros per no haver declarat uns guanys. La Comissió Europea sempre ha defensat la presumpció d’innocència del comissari, que ha guanyat el judici en primera instància i ja abans havia sortit airós de l’acusació d’haver utilitzat informació privilegia­da en la venda d’unes accions. El fisc belga ha presentat recurs però, entretant, i malgrat les crítiques, De Gucht no ha abandonat el càrrec de comissari europeu i aspira a repetir en la pròxima Comissió. El Govern belga, en aquest cas, mai no va pressionar ni va fer una crida a “la responsabi­litat” de De Gucht com sí que ha fet el ministre d’Economia, Luis de Guindos, amb Álvarez. “El BEI es pren molt seriosamen­t les acusacions amb relació a l’ús indegut de fons”, va assenyalar la institució bancària euro- pea en conèixer la imputació en ferm de la seva vicepresid­enta.

El Govern espanyol confia que la hipotètica sortida d’Álvarez del BEI no li farà perdre el seu lloc en la institució. “Hi ha un acord amb Portugal per acabar el mandat”, van explicar recentment fonts governamen­tals. Espanya alterna amb Portugal una vicepresid­ència del BEI, per un període de sis anys. El nomenament d’Álvarez es va produir el juliol del 2010, de manera que li queda una mica més de dos anys en la institució. A ella o a qui la substituei­xi, si és que finalment es veu forçada a dimitir.

Manuel Chaves, expresiden­t andalús, va subratllar ahir que “mai, mai, mai” el seu govern “va dissenyar cap operació il·legal perquè alguns poguessin delinquir”. “Segurament pot ser que haguem comès errors”, va assenyalar Chaves, “però no un frau”.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? El ministre Luis de Guindos
EMILIA GUTIÉRREZ El ministre Luis de Guindos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain