La Vanguardia (Català)

Tensió a Tailàndia

-

YINGLUCK Shinawatra, primera ministra de Tailàndia, del partit Pheu Thai, va ser apartada ahir del seu càrrec pel Tribunal Constituci­onal, acusada d’abús de poder en destituir un membre de la seva administra­ció. El que podria semblar la prova d’una escrupolos­a gestió judicial s’inscriu, en realitat, en una dura disputa pel poder que enfronta dos bàndols. D’una banda, els seguidors de Thaksin Shinawatra, germà de Yingluck, que va ser deposat del càrrec de primer ministre per l’exèrcit el 2006, malgrat que tenia la majoria democràtic­a i fort suport en les àrees rurals. De l’altra, les forces del Partit Democràtic, amb el suport d’algunes de les famílies més benestants de Tailàndia. La seva força els ha permès enderrocar, a més de Thaksin el 2006 i de la seva germana Shinawatra ara, un altre primer ministre el 2008; en aquella ocasió, el càrrec contra ell es va basar en la seva aparició en un espai televisiu dedicat a la cuina.

Thaksin Shinawatra va ser primer ministre de Tailàndia del 2001 al 2006, i va aplicar polítiques liberals basades en la seva experiènci­a empresaria­l. Abans d’assolir aquesta posició era l’home més ric del país, gràcies als seus negocis al sector de les comunicaci­ons, relacionat­s amb la telefonia, la televisió o els satèl·lits. Des que va ser deposat, resideix al Regne Unit, però és obvi que la seva influència es manté. Els candidats de la seva corda han guanyat totes les eleccions posteriors a la seva caiguda. Encara que en els últims anys, i mentre l’economia antany pròspera dequeia, l’hegemonia dels seus seguidors s’ha vist contestada per protestes de carrer, que fins i tot van forçar l’ajornament al proper juliol de les eleccions previstes per al febrer.

Es podrà dir que l’obstinació de Thaksin Shinawatra per continuar tutelant l’evolució del seu país, amb persones interposad­es, està fora de lloc. Però no és menys cert que podria ser que no els faltés raó als seguidors de la seva germana Yingluck, que qualifique­n la seva deposició de cop d’Estat i el Tribunal Constituci­onal de no actuar amb independèn­cia. L’horitzó a què s’enfronta ara Tailàndia està ennuvolat. Amb Yingluck –a la qual succeirà com a primer ministre el titular de Comerç– s’han vist forçats a dimitir nou ministres. Des de fa mesos, violentes protestes agiten Bangkok. I potser continuara­n en els propers mesos, perquè l’oposició no sembla considerar cap altra possibilit­at més que fer fora del poder els seguidors de Thaksin. En qualsevol cas, no es pot oblidar que la democràcia és el govern de la majoria, ni que el suport obtingut pels candidats relacionat­s amb Shinawatra és, fins ara, clar.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain