La Vanguardia (Català)

Les mamelles de Tirèsies, que per cert era un senyor

- Quim Monzó

L’altre dia, la presidenta del Partit Popular de Madrid, Esperanza Aguirre, va fer un míting al districte d’Arganzuela de Madrid, junt amb l’alcaldessa, Ana Botella, i el diputat al Parlament Europeu Carlos Iturgaiz. Tenia la paraula l’expresiden­ta madrilenya, que explicava qui són els populars i què tenen pensat fer pels espanyols des de Brussel·les, quan de cop van irrompre a la sala dues noies amb el pit nu i les paraules “Fascists ePPidemic” escrites al damunt, a l’estil de les activistes de Femen. Quan les va veure, amb el micròfon obert Aguirre va dir, sense cridar: “Ai..., ai..., ai..., ai..., ai...” en un to que tenia més de burla que d’indignació (i que Xavi Bundó imita a la perfecció a El món a RAC1).

Això va ser dilluns, si no m’equivoco. El dia abans, a la Vall d’Uixó, a la Plana Baixa, es van acabar les festes patronals de la vila, que han estat marcades per l’aparició d’una noia amb el pit nu que es dedicava a anunciar els bous al carrer que s’hi celebraven. La noia –contractad­a per dues penyes taurines locals– es passejava amb un cartell on anunciava el nom, els quilos i la ramaderia del toro. Bon

Estava parlant Esperanza Aguirre i de cop van irrompre a la sala dues noies amb el pit nu

punt la van veure, tant l’oposició –Partit Socialista del País Valencià i Esquerra Unida del País Valencià– com els moviments antitaurin­s van dir que és una manera de denigrar la imatge de la dona.

Que els antitaurin­s critiquin l’exhibició de pits de la noia de la Vall d’Uixó és es colmo, perquè, al llarg dels anys, molt sovint noies antitaurin­es n’ensenyen els seus en les protestes contra les corrides de toros, i aleshores els sembla bé. ¿En què quedem? ¿És denigrant per a la dona si els ensenyen per anunciar toros i no ho és si els ensenyen per mostrar-s’hi en contra? Això de les exhibicion­s de glàndules mamàries en actes reivindica­tius ha arribat a un punt que s’ho haurien de fer mirar. Ensenyen els pits per protestar en un míting del Partit Popular i ensenyen els pits per protestar contra Putin. Ensenyen els pits per protestar contra Rouco Varela i també contra el Fòrum Econòmic Mundial de Davos. Des de fa un munt d’anys, quan algú vol protestar, el primer recurs que se li acut és treure’s la samarreta i ensenyar els pits. Quina falta d’originalit­at, francament.

Com l’alcalde de Buenos Aires –que fa uns dies es va trobar davant de l’actriu Violetta i es va quedar embadalit davant l’escot que mostrava–, no seré jo qui n’aparti la mirada si uns pits són bonics, però potser que comencin a pensar una altra estratègia per cridar l’atenció, perquè aquesta ja està molt vista. No falla mai: aconseguei­x que els mitjans de comunicaci­ó reprodueix­in la imatge, però dubto que a hores d’ara serveixi gaire per denunciar res. La forma s’ha menjat definitiva­ment el missatge.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain