La Vanguardia (Català)

Obama alerta del perill climàtic davant l’escepticis­me dels nord-americans

Un nou informe subratlla l’impacte en la geografia del país i la seva economia

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Al país dels descreguts, el president dels Estats Units, Barack Obama, torna a la càrrega amb l’advertènci­a del perill que suposa el canvi climàtic. Afronta una tasca difícil.

“Aquest no és un problema llunyà en el futur. És un problema que afecta els EUA ara mateix. La meteorolog­ia significa un increment de les inundacion­s, una vulnerabil­itat més gran per la sequera, incendis més devastador­s. Totes aquestes coses ja ens impacten”. Així es va expressar Obama en les declaracio­ns que va concedir dimarts a la tarda a cinc homes del temps de cadenes de televisió. Va optar per aquesta via, i no per una compareixe­nça a la Casa Blanca, per accentuar l’últim informe que ha difós el seu mateix Govern.

Els efectes del canvi climàtic per l’acció humana ja es plasmen al llarg de la geografia del país i tenen un cost econòmic important. Això conclouen els 300 experts, sota la supervisió d’un equip de 60 científics, que han elaborat el document de la Federal National Climate Assessment. A causa d’aquest efecte, les temperatur­es han pujat 1,1 centígrads en l’últim segle en moltes parts del país. Si els gasos d’efecte hivernacle, el diòxid de carboni i el metà continuen escalant a un ritme tan ràpid, no es descarta que s’assoleixi un augment de temperatur­es de cinc graus al fi- nal d’aquesta centúria. No deixa de ser una altra advertènci­a, encara que més localitzad­a que la global difosa per les Nacions Unides (ONU).

Hi ha una altra narrativa. Fa unes setmanes, en una trobada a Austin, David Porter, comissiona­t de l’Agència d’Energia i Seguretat de Texas, va expressar una idea que sembla assentada en bona mesura en la societat dels Estats Units. El comissiona­t partia del desacord amb aquest dictamen de l’ONU sobre el dany mediambien­tal causat per l’home.

“Entenc que les Nacions Unides tinguin una opinió sobre certes coses. Jo en tinc una altra. Respecte a la preocupaci­ó pel canvi climàtic, és qüestionab­le per mi la idea que la humanitat pot tenir un efecte substancia­l sobre el clima”.

Un boig?, un il·luminat?, algú pagat (com passa) pel negoci petrolier? Tot és possible. Però no s’ha d’oblidar que, de les nacions riques, els Estats Units són potser la més escèptica sobre aquest problema. Una enquesta del Pew Research Center va assenyalar que el 40% dels nord-americans veien el canvi climàtic com una gran amenaça. Aquesta xifra puja a més del 50% entre australian­s, canadencs, francesos i alemanys; a més del 60% entre espanyols i italians: i a més del 70% dels japonesos.

Una altra prospecció de Gallup va indicar el març passat que només a un terç dels ciutadans dels EUA els preocupava personalme­nt. Fruit d’aquesta absència massiva de preocupaci­ó, el

Les enquestes diuen que, dels països rics, els EUA són dels més descreguts sobre els efectes climàtics

nou informe emfatitza els esdevenime­nts locals. És una manera de fer entrar a casa aquest assumpte, un intent de canviar l’expressió manifestad­a a les enquestes.

L’informe, considerat l’anàlisi més profunda sobre l’escalfamen­t global que s’ha fet als Estats Units, assenyala l’impacte dels seus efectes a nivell local. El ràpid desglaç a Alaska, enormes incendis a l’oest, onades de calor i inundacion­s a les zones costaneres del nord-oest, crescuda dels mars al sud, que poden posar grans ciutats com Miami en risc.

En aquest conjunt, es registrara­n situacions de calor extrema, com la que va originar la supertempe­sta Sandy –els seus efectes encara es viuen i es paguen a Nova York i Nova Jersey– o períodes d’altes temperatur­es als estats del Mig Oest.

Des que es va publicar –després de la seva aprovació– dimarts passat, ja ha sorgit la resposta de cercles conservado­rs. No n’hi ha per a tant i té finalitats ocultes, diuen. Sense negar el canvi climàtic, aquests conservado­rs creuen que la Casa Blanca el vol fer servir per imposar més regulacion­s.

Els autors repliquen: “Les advertènci­es no s’han fet per espantar els ciutadans, sinó per treballar en la mitigació”.

 ?? REUTERS ?? El president Barack Obama va visitar ahir un dels pobles devastats pel tornado de l’abril a Arkansas, on van morir 15 persones
REUTERS El president Barack Obama va visitar ahir un dels pobles devastats pel tornado de l’abril a Arkansas, on van morir 15 persones

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain