La Vanguardia (Català)

Interior dóna suport a Mato contra l’apologia masclista

Fernández Díaz, partidari de castigar la incitació a la violència

- CELESTE LÓPEZ Madrid

El ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, ahir es va mostrar partidari de concretar “en la mesura del que sigui possible” una figura jurídica per combatre l’apologia de la violència masclista i garantir que qui cometi aquest tipus d’agressió tingui un retret penal. Fernández Díaz donava suport amb aquestes declaracio­ns a la proposta en la qual el ministeri que dirigeix Ana Mato treballa des de fa unes setmanes, tal com va avançar aquest diari a l’edició d’ahir, i que va encaminada a lluitar contra aquells que amb les seves declaracio­ns justifique­n, donen suport o infravalor­en una violència que cada any posa fi a la vida d’unes 60 dones i deixa desenes de nens orfes.

El titular d’Interior creu que “tot el que sigui apologia del delicte ha d’estar tipificat d’alguna manera”. Fernández Díaz va insistir que l’apologia de qualsevol tipus de violència, ja sigui discrimina­ció o maltractam­ent cap a la dona en qualsevol de les seves manifestac­ions, mereixeria que es concreti tant com es pugui aquesta figura jurídica de tal manera que protegeixi especial- ment d’aquest tipus d’agressions i qui en faci “rebi un retret penal”, assenyala.

Va ser la ministra Ana Mato qui fa cosa d’un mes va proposar als seus homòlegs d’Interior, Jorge Fernández Díaz, i de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, la necessitat de buscar una figura legal que sancionés aquest tipus de de- claracions, entenent que la lluita contra aquesta xacra no només inclou el maltractam­ent, sinó també l’apologia de la violència. En la mateixa línia es va manifestar dimarts passat la secretària d’Estat d’Igualtat, Susana Camarero, en la seva primera compareixe­nça davant la comissió d’Igualtat del Congrés dels Diputats, en què va considerar que “tot és violència”, des del maltractam­ent físic fins a les declaracio­ns que justifique­n o inciten a la violència contra les dones. Camarero, rotunda, va afirmar: “No podem viure en un país on es permetin aquest tipus de comentaris”.

Així va reaccionar Camarero a les declaracio­ns del rector de Canena (Jaén), que en una missa de primera comunió diumenge passat va assenyalar que fa 30 anys l’home pegava la seva dona però no la matava perquè tenia “valors cristians” (posteriorm­ent el rector es va disculpar, segons un comunicat del bisbat de Jaén).

Ara li correspon al Ministeri de Justícia fer els passos que calgui per aturar aquest tipus de declaracio­ns que impedeixen avançar en la lluita contra una violència que atempta directamen­t contra els drets humans de les dones i els seus fills.

 ?? EFE ?? Fernández Díaz amb Posada
EFE Fernández Díaz amb Posada

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain