La Vanguardia (Català)

La col·lecció Gurlitt anirà a un museu de Suïssa

L’ancià col·leccionist­a es venja d’Alemanya al seu testament

- RAFAEL POCH Berlín. Correspons­al

Ofès per considerar-se víctima d’un atropellam­ent de l’Estat alemany, que li va requisar sense gairebé base legal allò que més s’estimava en aquest món, la seva extraordin­ària col·lecció d’art, l’ancià Cornelius Gurlitt, mort dimarts als 81 anys, s’ha venjat en el seu testament.

Sense família ni amics pròxims coneguts, Gurlitt ha llegat la seva col·lecció a un museu suís: res per a Alemanya i encara menys per a Baviera, a la capital de la qual vivia.

La col·lecció Gurlitt passarà al Kunstmuseu­m de Berna, sens dubte una casa amb molta solera. Es tracta del més antic museu d’art de Suïssa, amb un fons de 50.000 obres, inclosos quadres de Van Gogh, Matisse i Franz Marc. El llegat contingut al testament de Gurlitt, amb 1.280 obres, entre les quals quadres i aquarel·les d’impression­istes francesos, expression­istes alemanys, Picasso, Kokoshka i d’altres, incrementa­rà sens dubte l’interès del museu.

Així ho anunciaven ahir el consorci de radiotelev­isió alemany NRD i el principal diari de Munic. Com s’executarà l’última voluntat del mort és una cosa que competeix al dret testamenta­ri, explica Stephan Holzinger, qui va ser el portaveu de l’ancià mort.

Fill de Hildebrand­t Gurlitt, el veritable col·leccionist­a que va engrossir el seu patrimoni artístic a l’ombra dels nazis i la seva persecució de jueus, comprant obres d’art en circumstàn­cies marcades per la necessitat o desgràcia dels seus perseguits propietari­s, es va calcular que unes 500 obres de la col·lecció podien estar marcades per aquella infàmia. Tot i això, s’ha demostrat molt poc i tot està més que sobresegut, per la qual cosa quan, fa dos anys, les autoritats alemanyes van descobrir primer i van confiscar després l’extraordin­ària col·lecció de Cornelius Gurlitt al seu habitatge de Munic, aquest es va sentir atropellat. Forçat per les circumstàn­cies va aconseguir la devolució de tot a canvi que durant un any un equip d’experts investigué­s la seva col·lecció amb el compromís que si es trobava alguna cosa reclamada, es tornaria. No va ser un pols agradable, així que res per a Alemanya i tot per a Suïssa, terra de llibertat, es va dir.

 ?? GTRES / ARXIU ?? Gurlitt, de compres a Munic el 2013
GTRES / ARXIU Gurlitt, de compres a Munic el 2013

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain