La Vanguardia (Català)

Cap al veto d’animals al circ

Catalunya prohibirà espectacle­s amb espècies salvatges

- ANTONIO CERRILLO Barcelona

Catalunya va fer ahir un pas decisiu per prohibir el circ amb animals. El Parlament va admetre la proposició de llei conjunta impulsada per CiU, ERC, PSC, ICVEUiA i CUP per abolir aquests espectacle­s a través d’una modificaci­ó de llei de protecció dels animals. No obstant això, la proposició s’haurà de concretar amb un text definitiu que haurà de ser aprovat en comissió a la Cambra. Una discrepànc­ia entre els impulsors de la iniciativa deixa oberta la possibilit­at que es mantinguin els espectacle­s amb animals domèstics i equins.

La majoria del Parlament afirma que la vida que porten els animals al circ “es caracterit­za moltes vegades per l’aïllament, el càstig, la por i la captivitat”.

Les exhibicion­s d’animals als circs represente­n “una visió de la realitat totalment distorsion­ada” d’aquests animals. A més, en ser obligats a tenir uns comportame­nt artificial­s, “són sotmesos a mètodes d’ensinistra­ment violents basats en el càstig, la privació d’aigua i l’aïllament de la resta dels seus congèneres”. Així es recull en l’exposició de motius de la reforma legal, presentada per Oriol Amorós (Esquerra Republican­a), encarregat de rebatre les esmenes a la totalitat presentade­s pel PP i Ciutadans.

Oriol Amorós va estimar que la prohibició dels circs amb animals és un debat sobre “el progrés moral” i que les seves condicions de transport i allotjamen­t (encadenats, engabiats o en espais petits) fan que s’incompleix­in els requisits exigits als nuclis zoològics.

D’altra banda, Hortènsia Grau (ICV-EUiA) va argumentar que a Catalunya ja s’han aprovat 103 mocions d’ajuntament­s que s’han manifestat contraris als circs amb animals, mentre que Quim Arrufat (CUP) va rebutjar els arguments dels qui invoquen que aquesta és una tradició. “Si les tradicions no evolucione­ssin, encara estaríem amb les lluites de gladiadors a l’arena”, va assenyalar.

La posició dels partidaris de la proposició de llei es va esquerdar d’alguna manera, ja que Jordi Terrades (PSC) va proposar que aquesta abolició se centrés en els animals salvatges i en perill d’extinció. Així, va deixar oberta la possibilit­at que puguin continuar els espectacle­s amb animals domèstics (gossos i gats) i cavalls.

Josep Rull (CiU) va admetre que el seu grup ha modificat la posició de partida. Per aquest motiu, ara es mostra partidari d’obrir un debat sobre si poden intervenir en el circ els animals domèstics i els cavalls. Va afegir que l’actitud del grup es definirà a través de les compareixe­nces parlamentà­ries (i que permetran escoltar les opinions dels defensors dels animals, veterinari­s i profession­als del circ).

CiU, disposada a debatre si es mantenen o no els espectacle­s amb gats, gossos i cavalls

La proposició va ser rebutjada de totes totes per Matías Alonso (C’s), ja que va estimar que “no és prioritàri­a, ni respon a l’interès general”, sinó que obeeix als interessos de la “minoria sorollosa del lobby animalista”. Alonso va estimar que aquest és un “atemptat a la cultura europea”, ja que es tracta d’un tradició de 300 anys.

“El circ sense animals és com una paella sense arròs”, va declarar Rafael Luna (PP), qui, buscant les contradicc­ions de la proposta, es va preguntar també sobre el futur dels espectacle­s de cavalls, els concursos d’ensinistra­ment amb gossos i les proves hípiques olímpiques. “Es prohibirà la Guàrdia Urbana muntada?”.

L’acord va ser valorat positivame­nt per la fundació Franz Weber i l’Associació Libera, que van promoure la proposta.

 ?? HANNES MAGERSTAED­T/GETTY IMAGES) ?? Exhibició d’un lleó al circ Krone, a Munic
HANNES MAGERSTAED­T/GETTY IMAGES) Exhibició d’un lleó al circ Krone, a Munic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain