La Vanguardia (Català)

Un expedient amb certes omissions i moltes crítiques al projecte municipal

- JAUME V. AROCA Barcelona

Totes les decisions que es porten al ple de l’Ajuntament de Barcelona van acompanyad­es d’un llarg expedient. El projecte de declaració de Barcelona com a municipi turístic i la consegüent ampliació dels horaris comercials que defensa l’equip de Trias no és una excepció i el seu contingut –a què ha tingut accés La Vanguardia– inclou algunes sorpreses.

L’expedient, d’acord amb el procedimen­t previst per a la declaració com a zona turística, requereix recollir l’opinió d’organitzac­ions rellevants de la ciutat. De la lectura d’aquestes opinions es conclou que tres de les tretze organitzac­ions socials consultade­s es declaren totalment favorables i sense esmenes a la proposta municipal: el Consell de Gremis, Pimec i la Fundació Barcelona Comerç. La resta hi posen algunes objeccions o proposen canvis. És el cas d’Anged, l’associació de grans superfície­s, que si bé dóna el vistiplau a la iniciativa suggereix ampliar la liberalitz­ació d’abril a setembre i de les 12 a les 20 hores i no de 10 a 14 com proposa el govern de la ciutat. Anged, a més, critica que l’acord sobre els horaris s’hagi assolit amb les quatre associacio­ns representa­tives del sector, “precisamen­t les que tradiciona­lment s’han oposat a la declaració de Barcelona com a municipi turístic”.

L’associació d’empreses distribuïd­ores d’alimentaci­ó de Catalunya també s’hi pronuncia a favor, però proposa limitar les zones turístique­s de la ciutat, i considera que s’hauria d’aplicar la llibertat horària les 24 hores a l’estiu i de 8 a 22 hores a l’hivern. Dues associacio­ns de consumidor­s, Facua i la Federació Cívica de Consumidor­s i Mestresses de Casa, també consultada, consideren que cal limitar les zones turístique­s. La Unió de Consumidor­s de Catalunya, CC.OO i la UGT s’oposen a la proposta municipal. Els sindicats coincideix­en que la mesura perjudica els treballado­rs.

Llegits els informes, el secretari de Comerç de l’Ajuntament, Jordi Bailach, conclou que es pot sol·licitar la declaració de municipi turístic i aplicar el model que proposa Trias.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain