La Vanguardia (Català)

Caballé entona el mea culpa

La soprano paga 300.000 euros i declararà a casa seva per problemes de mobilitat

- MARINO RODRÍGUEZ Barcelona

Montserrat Caballé entona el mea culpa, que no és una ària d’òpera, però sí una cançó ben coneguda, encara que no gaire interpreta­da últimament.

Ja la setmana passada, quan es va conèixer que havia estat imputada per frau fiscal, la soprano, de 81 anys, va llançar amb promptitud un comunicat en el qual afirmava que “els problemes que hagi pogut tenir amb la Hisenda Pública són en via de solució”. I ahir es va saber que ja ha pagat 300.000 euros dels 508.562 que li reclama la Fiscalia de Delictes Econòmics i que està reunint els 200.000 restants –pel que sembla no els té en

cash– per pagar-los ben aviat. En resum, la diva que millor ha interpreta­t Casta diva ( bé, una d’elles) sembla admetre l’acusació de la Fiscalia que no va ser tan innocent quan va deixar de pagar l’IRPF del 2010, ja que, encara que vivia a Barcelona, figurava com a resident a Andorra “únicament a efectes de no tributar” a Es- panya. El mea culpa i la devolució dels diners defraudats podrien lliurar la soprano del judici, encara que per evitarlo hauria de pactar també amb la Fiscalia el pagament d’una sanció o multa, que pot arribar a ser entre dos i sis vegades la quantitat defraudada.

Que no hi hagi judici és també factible atesa la delicada salut de la cantant. De fet, el jutge del cas, Josep Maria Miquel Porres, ja va acceptar ahir que no vagi a declarar demà al jutjat, com estava previst, sinó que serà ell qui es desplaci a casa seva per interrogar-la. El magistrat atén així la petició dels advocats de la diva, que van presentar un certificat mèdic, supervisat per una forense, que constatava els problemes de mobilitat que pateix.

És a dir que aviat podria sonar allò de “la commedia è finita!” ( Don Giovanni), encara que hi ha qui es pregunta si en les declaracio­ns a Hisenda de la diva posteriors al 2010 (o la del 2009, que les anteriors ja han prescrit) no hi haurà argument per a una altra òpera.

 ?? TONI ALBIR / EFE / ARXIU ?? Caballé declararà demà davant el jutge al seu propi domicili
TONI ALBIR / EFE / ARXIU Caballé declararà demà davant el jutge al seu propi domicili

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain