La Vanguardia (Català)

Sobre plans aprimadors per als més petits

- MAGDA CARLAS Barcelona

Un dels problemes sanitaris que més preocupen de la població infantil és, evidentmen­t, el del sobrepès. Doncs bé, sembla que canviant alguns hàbits aquest problema es pot, com a mínim, pal·liar. Això és el que demostra el programa de prevenció de l’obesitat infantil que ha realitzat l’Agència de Salut Pública de Barcelona en 4.000 escolars d’un centenar d’escoles de la ciutat. Cal recordar que un 15,8% dels nens de la capital catalana tenen obesitat i un 20,2% sobrepès; que, per cert, encara que són xifres altes, ho són menys que les de la resta del país.

Tornant al programa, ha consistit bàsicament a augmentar les hores d’exercici a sis de setmanals, donar informació a nens i pares sobre el que ha de ser una dieta equilibrad­a, promociona­r els sopars en família i limitar les hores que els nens passen davant de les pantalles. Fins i tot es premiava amb punts el fet de fer exercici el cap de setmana. En fi, tot un planning per aconseguir que els nens mengin més bé.

El resultat ha estat que després d’aplicar el programa la incidència del sobrepès era entre un 7% i un 11% menor que a les escoles que no van seguir-lo.

Un estudi més, però un informe que indica que davant el pes elevat dels nens es pot fer molt i que no ha de ser forçosamen­t complicat. És clar que la genètica hi té el seu paper i que si els pares tenen problemes de sobrepès els petits ho tindran més difícil. Que cal tenir en compte que els nens estan creixent i que no se’ls ha de traumatitz­ar. Però el fet és que queda clar que si aconseguim que el nen es mogui més i estigui menys davant de les pantalles el pes baixa. I això no altera el seu creixement ni vulnera la seva sensibilit­at. Que sopin correctame­nt en família i sense televisor tampoc no sembla tan complicat.

Val la pena que els pares siguin conscients que amb petits canvis d’hàbits, que no perjudicar­an el nen, es poden aconseguir moltes coses.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain