La Vanguardia (Català)

El Festival de Torroella aposta pel jazz amb un nou cicle a l’Estartit

L’Acadèmia 1750 obre un certamen que continua sent eminentmen­t clàssic

- ESTEBAN LINÉS Barcelona

El Festival de Torroella de Montgrí ampliarà en la seva pròxima edició el seu camp d’acció amb la creació d’un nou projecte musical dedicat exclusivam­ent al jazz. La iniciativa, coneguda ahir durant la presentaci­ó de la programaci­ó del festival

clàssic, tindrà com a escenari la localitat de l’Estartit, i es desenvolup­arà entre el 23 de juliol i el 20 d’agost.

“Nosaltres concebem el jazz com un clàssic, com una música clàssica; no busquem ser eclèctics”, va remarcar ahir la directora artística del Festival, Montse Faura, amb l’aquiescènc­ia de Josep Lloret, president de Joventuts Musicals de Torroella, quan va argumentar la inclusió d’aquest gènere –caracterit­zat per la improvisac­ió i una rítmica marcada– en un festival centrat en la música clàssica. “La idea és que Torroella continuï sent un punt de trobada dels amants del gènere clàssic i la incorporac­ió del jazz dóna més coherència al festival”. En aquest primer Jazz Festival L’Estartit, amb el públic mirant cap a les illes Medes, oferirà la llegendàri­a Preservati­on Hall Jazz Band, The Excitement­s, el trio d’Avishai Cohen, els Young Lions amb el Llibert Fortuny Quartet i com a clausura el trio integrat per Jerry González, Perico Sambeat i Javier Colina.

La 34a edició del Festival de Torroella arrencarà el 18 de juliol en el flamant Auditori Espai Ter amb una producció pròpia en forma de concert –inclòs en els actes del tricentena­ri– de l’orquestra barroca Acadèmia 1750, dirigida per l’italià Alfredo Bernardini i amb la participac­ió de la soprano gironina Laia Frigolé. Aquest serà un dels 26 concerts del certamen, que es clausurarà el 23 d’agost. A la presència d’orquestres barroques (també hi serà l’Europa Galante amb

“No busquem ser eclèctics; el jazz és per nosaltres una música clàssica”, diu la directora del cicle

Fabio Biondi) s’hi sumen els concerts de Bachetto Musicale sota la direcció de Pere Ros dedicat als mestres barrocs, així com l’Akademie für Alter Musik Berlin, la Camerata Salzburg i Jordi Savall amb Concert des Nations.

El piano també serà un gran protagonis­ta amb estrelles com Paul Lewis, Luis Fernando Pérez, les germanes Katia i Mariella Labèque, Alexei Volodin i Joaquín Achúcarro. La música tradiciona­l es materialit­zarà amb els Tambors Kodo del Japó i els catalans Quartet de Corda Insòlit i el seu peculiar univers sonor. La programaci­ó familiar comptarà amb l’Ara Malikian Ensemble i Les meves primeres quatre estacions, de Vivaldi, o la projecció de la pel·lícula El circ, de Charles Chaplin, amb música en directe del Lluís Vidal Duet.

El certamen, les entrades del qual es podran adquirir el 12 de maig, disposa de 723.000 euros de pressupost –un 59% públic–, i va aconseguir en la passada edició reunir 311.000 espectador­s assolint el rècord de 94,8% d’ocupació.

 ?? JAZZ FESTIVAL L'ESTARTIT ?? La Preservati­on Hall Jazz Band obrirà el Jazz Festival L’Estartit
JAZZ FESTIVAL L'ESTARTIT La Preservati­on Hall Jazz Band obrirà el Jazz Festival L’Estartit

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain