La Vanguardia (Català)

Feliços 90, míster Marriner

L’Orquestra de Cadaqués fa un ‘sold out’ al Konzerthau­s de Berlín amb el llegendari director

- BARCELONA Redacció i agències

Als noranta anys, sir Neville Marriner sosté que la música clàssica li resulta més apassionan­t ara que en les dècades de divisme en què gravava un disc al mes. Perquè té –diu– un punt de “perillós”, com el que aprecia a l’actual gira per Alemanya amb l’Orquestra de Cadaqués, de la qual és des de fa 23 anys principal director convidat i amb la qual ha volgut celebrar el seu 90è aniversari per terres germànique­s. Dimarts va tenir lloc al Konzerthau­s de Berlín (amb la taquilla esgotada) el primer dels sis concerts d’aquesta nova aventura de la de Cadaqués per Alemanya, amb la 4a Simfonia de Mendelssoh­n al programa. El conjunt català recala avui a Rosebheim i després va a Hannover, Düsseldorf, Colònia i Frankfurt.

El que és “perillós”, precisa el fundador de l’Academy of Saint Martin in the Fields, és que en l’actualitat hi ha més passió, més creativita­t en cada solista i orquestra, cosa que a algú com ell, que procedeix d’una escola “sòlida, solemne i sòbria” com l’anglesa, el fa estar pendent de tot el que passa al fossat. Feliç amb la seva col·laboració amb l’Orquestra de Cadaqués, que compleix ja un quart de segle –“cada país hauria de tenir una orquestra viva i apassionad­a com aquesta”–, Marriner recorda que quan va començar amb ells només el 20% eren espanyols i ara ho són un 99%. “Ha canviat el seu caràcter, ha crescut”, diu. ¿El que més li agrada? El seu “punt de foc incontrola­t, molt llatí”.

 ?? JUAN CARLOS HIDALGO / EFE ?? De gira per
Alemanya. El director britànic Neville Marriner celebra el seu 90è aniversari a Alemanya amb l’Orquestra de Cadaqués
JUAN CARLOS HIDALGO / EFE De gira per Alemanya. El director britànic Neville Marriner celebra el seu 90è aniversari a Alemanya amb l’Orquestra de Cadaqués

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain