La Vanguardia (Català)

La fira Trapezi es “reformata” per impulsar la projecció del circ català

El certamen circense de Reus reuneix des d’avui 36 companyies de tot el món

- JUSTO BARRANCO Barcelona

El Trapezi es “reformata”. Després de dos anys a mig gas per les estretors pressupost­àries, la Fira del Circ de Catalunya, que se celebra a Reus des del 1997, viu des d’avui i fins diumenge el rellançame­nt definitiu. Una edició en la qual participen 21 companyies catalanes, tres de la resta de l’Estat i 12 d’internacio­nals, que inundarà Reus de circ

El director del Trapezi vol donar suport a un circ que superi el tòpic del més difícil encara

i que s’obre aquesta nit amb el cabaret Domus, un petit tast de tres de les companyies –Hotel Iocandi, Duo Laos i Atempo Circ– que actuaran durant el Trapezi, una fira que vol ser un agent fonamental al circ català.

El seu director artístic, Jordi Gaspar, explica que han “reformatat” el Trapezi per adaptarlo als temps actuals, mostrant el circ que es crea avui a Catalunya i fent que aquests nous espectacle­s entrin en xarxes de producció i exhibició internacio­nals. Una empenta important a un circ que, diu Gaspar, comença a despertar interès a l’exterior gràcies a una personalit­at que es diferencia “del circ francès o del nòrdic, ara molt efervescen­t”. Però recorda que, malgrat l’interès que desperta fora el circ català, li falten encara molts mitjans per avançar, des de més centres de creació a un circuit d’exhibició, “tot i que el sector està acostumat a treballar amb precarieta­t”.

Per al Trapezi d’aquest any, diu, a més de l’impuls al circ català presenta una programaci­ó variada i de qualitat que dóna suport a les noves estètiques “perquè hi pugui haver una evolució”. Perquè, subratlla, “amb teatre, dansa, marionetes i arts plàstiques, el circ d’avui ja no consisteix en el més difícil encara, sinó que en ell hi ha crítica, idees, sensacions, emocions”. En aquest sen- tit, vol que el públic vegi que el circ actual pot entrar a qualsevol teatre i no només en carpes.

Encara que, de carpes, n’hi haurà, però amb dos espectacle­s francesos que expliquen moltes històries: Bêtes de foire, de Petit Théâtre de Gestes –amb la doma d’un gosset, una pràctica que eludiria la nova llei catalana que vol prohibir el circ amb animals salvatges–, i Marée basse de Sacékripa, els mcgyver del circ francès. En canvi, al teatre a l’aire lliure La Palma hi haurà molta fisicitat amb els francesos Un Loup pour l’Homme i el català Manolo Alcántara. En circ de sala, el teatre Fortuny acollirà el Cabaret petrificat dels Escarlata circus dirigit per Jorge Picó, i a l’institut Baix Camp es veurà la força d’Indomador, d’Animal Religion. La contorsion­ista quebequesa Andréane Leclerc serà a Cal Massó amb Cherepaka, i la malabarist­a noruega Frida Odden Brinkmann crearà amb titelles 1 1/2 La història d’Antero al Bravium Teatre. El circ de carrer omplirà la ciutat amb desenes de propostes gratuïtes i divendres i dissabte hi haurà un cabaret circense a mitjanit al parc Sant Jordi.

 ??  ?? La companyia Un Loup pour l’Homme
La companyia Un Loup pour l’Homme

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain