La Vanguardia (Català)

El futbol profession­al espanyol surt de l’UCI

El deute es redueix en 200 milions i les despeses baixen un 7%

- CARLOS NOVO Valladolid

La salut econòmica dels clubs profession­als de futbol espanyols millora, d’acord amb l’economia del país, que també ofereix símptomes de recuperaci­ó. Amb tot, els clubs estan encara molt lluny d’èpoques passades de vaques grasses, però s’entreveu la sortida de l’UCI. Són exemples que es van donar ahir en un esmorzar informatiu convocat per Miguel Cardenal, secretari d’Estat d’Esports i del CSD, i Javier Tebas, president de la Lliga de Futbol Profession­al (LFP).

Les dades són inequívoqu­es. Els clubs profession­als de futbol van reduir el seu endeutamen­t en més de 200 milions d’euros durant la temporada 2012-2013, en què la competició va obtenir un benefici de 106 milions d’euros i es va produir una disminució de les despeses d’un 7%. El deute continua sent alt. Els clubs deuen ni més ni menys que 3.573 milions.

A aquestes dades cal sumar el deute amb la hisenda pública, que en l’exercici 2012-2013, segons els comptes anuals auditats pels clubs, va ascendir a 720.223.266 euros i en les dades facilitade­s per l’Agència Tributària a 30 de juny de l’any passat es va situar en 595.416.635 euros, sense incloure en aquestes xifres el deute dels clubs que tributen en territoris forals, com l’Athletic de Bilbao, l’Osasuna, la Reial Societat, l’Alabès i l’Eibar.

Miguel Cardenal atribueix aquesta millora al fet que “el sistema de control econòmic que hem implantat està funcionant bé”. “Aquests dos anys –va continuar– han obert un escenari dife- rent. El deute del futbol espanyol no és una qüestió tan generalitz­ada com altres anys. La situació entre uns equips i d’altres és diferent. A Primera Divisió, vuit clubs sumen el 74 per cent del deute i a Segona Divisió hi ha vuit clubs que sumen el 83% del total”. Miguel Cardenal no va especifica­r els clubs encara que es va assenyalar que el pròxim objectiu és oferir dades individual­itzades.

Cal assenyalar que en aquestes dades es computa tant el deute

BENEFICIS La competició donarà aquest any beneficis i els futboliste­s tenen un 2,3% menys de salari

del Reial Madrid com el del Barcelona. Pel que fa al club blanc, segons dades exposades en l’última assemblea de socis, el deute financer net és de 90 milions, xifres que l’oposició a Florentino Pérez no reconeix i situa en 541 milions d’euros. El deute del Barça, segons fonts oficials, arriba als 331 milions.

El secretari d’Estat per a l’Esport es va mostrar molt satisfet del canvi de tendència: “El deute global va arribar a estar per sobre dels 4.000 milions i la situació era insostenib­le. Tret dels anys amb canvis en els contractes de televisió, –el que es va dir la guerra de les teles–, mai no hi havia hagut beneficis en un exercici”.

Una altra dada que influeix en la millora dels números és “la disminució de les despeses dels clubs en un set per cent. Els salaris han disminuït un 2,3 per cent i la despesa de personal baixarà un 15 per cent per a la pròxima temporada”.

En la reunió es va parlar també d’un altre tema econòmic de moda, però fora de la llum pública: les primes a tercers. Miguel Cardenal va recordar que la legislació actual les prohibeix, encara que siguin per guanyar: “Nosaltres hi estem en contra. És una llei que està regulada i ben regulada perquè estan prohibides”.

Respecte a si hi ha investigac­ions en curs sobre possibles partits manipulats, el secretari d’Estat d’Esports va preferir mantenir la cautela: “En aquesta matèria cal dir que si s’estigués investigan­t un partit no s’hauria de dir fins que hi hagués alguna cosa de la qual informar l’opinió pública. És com el secret de sumari en la notícia per no afectar la línia d’investigac­ió”.

 ?? JUANJO MARTÍN / EFE ?? El president del Consell Superior d’Esports, Miguel Cardenal, ahir
JUANJO MARTÍN / EFE El president del Consell Superior d’Esports, Miguel Cardenal, ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain