La Vanguardia (Català)

Helena entrenarà Messi

Costa serà la primera dona que dirigeix un equip profession­al d’homes, el Clermont de la Segona francesa

- CARLES RUIPÉREZ Barcelona

Helena Costa entrenarà Messi la temporada que ve. No Leo Messi, l’estrella del Barcelona, sinó el jove Enguene Junior Messi, un prometedor migcampist­a camerunès de 20 anys. Però aquest petit detall no lleva gens d’importànci­a a la notícia, perquè la protagonis­ta de el història aquesta vegada no és Messi sinó l’entrenador. O l’entrenador­a, més ben dit. Perquè Helena Margarida dos Santos i Costa va ser nomenada ahir tècnica del Clermont Foot 63, de la Segona Divisió francesa, per a la temporada que ve. Serà la primera dona que dirigeixi a un equip de futbol profession­al d’homes a Europa.

Costa, portuguesa de 36 anys, substituir­à a la banqueta del Clermont Régis Brouard a final de temporada, segons va comunicar el club francès ahir. L’anunci va córrer com la pólvora perquè trenca motllos en un món dominat per homes, on és habitual veure entrenador­s masculins dirigint els millors equips i seleccions femenines del món, però mai no passa a l’inrevés. Helena Costa tindrà la primera oportunita­t. “Enhorabona al Clermont Foot per entendre que fer un lloc a les dones és el futur del futbol profession­al”, va dir per aplaudir la iniciativa la ministra francesa d’Esports i Igualtat, Najat Vallaud-Belkacem. El president de la FIFA, Joseph Blatter, també va desitjar sort a la pionera en aquesta nova aventura.

L’entrenador­a no és una nouvinguda ni una principian­t en el futbol. Abans havia treballat a les categories inferiors del Benfica, va fer informes d’equips rivals per al Celtic de Glasgow i va dirigir els combinats nacionals femenins de Qatar i de l’Iran, on va coincidir amb el seu homòleg masculí Carlos Queiroz, exentrenad­or del Madrid. Va tornar al seu país el 2013 per motius personals però de seguida la va tornar a reclutar el Celtic. “El futbol és molt important en la meva vida, i les d’oportunita­ts per a les dones en aquest món no n’hi ha gaires. El Celtic va tenir la valentia d’apostar per mi. Pel que sé sóc l’única dona que fa el que jo faig”, explicava Costa en una entrevista recent amb el diari Record, en què ja avançava que havia rebut més ofertes. Però ningú no comptava que fos per dirigir homes.

“Aquest nomenament ha de permetre al Clermont Foot 63 entrar en una nova era”, confirma amb il·lusió el club. “Va ser una gran sorpresa perquè hi ha

SE SENT UNA PRIVILEGIA­DA “El futbol és molt important en la meva vida i d’oportunita­ts així no n’hi ha gaires”, diu

molts entrenador­s sense equip, però ella ja ha treballat en el futbol profession­al”, va explicar el davanter de l’equip francès Remy Dugimont.

La ciutat de Clermont-Ferrand, al centre de França, i a mig camí entre Lió i Llemotges, és terra de rugbi, a més de bressol de l’empresa Michelin. No ha tingut mai tradició de futbol. A les vitrines del club no hi ha títols, no ha estat mai a Primera, i el seu màxim èxit va ser eliminar el PSG de Raí, Lama, Leonardo i Loko –el que va perdre la final de la Recopa contra el Barça a Rotterdam amb gol de Ronaldo– a vuitens de la Copa de França del 1997 als penals.

Quan falten dues jornades per al final del campionat, el Clermont és catorzè de la classifica­ció de la Ligue 2 amb 45 punts, i està salvat. Només el cuer ha marcat menys gols que ell, tan sols el líder de la categoria ha encaixat menys gols, i dels 18 partits de Lliga que ha jugat aquest 2014 només n’ha guanyat tres. A Helena Costa se li gira feina. El seu Messi no compta gaire.

 ?? AMIN MOHAMMAD JAMALI / GETTY IMAGES ?? Helena Costa, asseguda a la banqueta, en la seva etapa com a selecciona­dora de l’Iran
AMIN MOHAMMAD JAMALI / GETTY IMAGES Helena Costa, asseguda a la banqueta, en la seva etapa com a selecciona­dora de l’Iran

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain