La Vanguardia (Català)

Nairo i Purito, cara a cara

El Giro acull una batalla que s’anuncia espectacul­ar entre escaladors de pura raça

- XAVIER G. LUQUE Barcelona

El Giro d’Itàlia comença demà a Belfast –un divendres, excepciona­lment– i culminarà el dia 1 de juny a Trieste, després de 21 etapes (nou amb final en alt, tres en contrarell­otge) i tres dies de descans. Totes les travesses situen com a principals favorits el colombià Nairo Quintana, cap de files del Movistar, i el català Purito Rodríguez (Katusha), que ja va fer segon l’últim cop que hi va participar. Quintana, en canvi, és debutant en la corsa rosa, una cursa peculiar que sol requerir un bon aprenentat­ge abans de poder-la dominar. Amb raó Eusebio Unzue, el mànager del Movistar, juga al gat i a la rata i s’estima més ser prudent: “Guanyar és possible, però serà molt difícil. Per això dic que, en princi- pi, cal mirar cap al podi. Que en Nairo continuï creixent i adaptant-se a comandar un equip. Cal saber ser fred, hi ha coses que només l’edat i l’experiènci­a et donen”, comenta. Quintana va debutar a la Vuelta el 2012 (36è) i al Tour l’any passat (2n). Ara li toca conèixer el Giro, tot i que l’equip navarrès ha rebut crítiques pel fet de no apostar decididame­nt pel pròxim Tour de França, en el qual la seva perla colombiana no té previst participar.

Joaquim Rodríguez és l’altra cara de la moneda. Aquest serà el seu setè Giro. Dilluns vinent fa 35 anys i si alguna cosa li sobra és experiènci­a. Amb el segon lloc del 2012 es va quedar a l’escapça, perquè va tenir la victòria molt a prop. I també s’ha estimat més apostar la temporada al Giro i allunyar-se del Tour. “Aquí qualsevol segon et pot costar el triomf”, asse- nyala el de Parets. I avisa sobre un tercer aspirant que ningú no hauria de menysprear: “Cadel Evans està en molt bona forma, se’l veu en un gran moment”, assenyala.

El Giro podria tenir color colombià, no només per Quintana sinó també per Rigoberto Urán (segon l’any passat darrere Vincenzo Nibali, absent). Urán, al capdavant de l’Omega-Pharma, igualment ha focalitzat tota la preparació de la temporada actual en la ronda italiana.

COMENÇAMEN­T INSÒLIT Una contrarell­otge per equips a Belfast obre demà les hostilitat­s de la ronda italiana

El Giro 2014 segueix la moda d’ara i començarà fora de les seves fronteres, en aquest cas a Irlanda, on un clima desagradab­le i la pluja han acompanyat els primers entrenamen­ts dels participan­ts. Aquesta mena d’aventures donen bon rendiment econòmic, però també aporten una bona dosi de complicaci­ons logístique­s; diversos membres del Team Colombia han tingut problemes de visats, que semblen definitiva­ment resolts. Prou va ser pitjor l’ensurt de Giampaolo Caruso, un dels gregaris de Purito al Katusha. Quan va arribar a l’aeroport de Dublín no va superar el control d’equipatges perquè un objecte sospitós va cridar l’atenció dels duaners. El secret que s’amagava a la maleta de Caruso era una màquina de cafè, que els agents van revisar amb molta cura. Fins i tot els tres paquets de càpsules de cafè van ser considerat­s sospitosos.

El primer examen de la cursa serà la contrarell­otge per equips de Belfast, sobre 21,7 quilòmetre­s, en la qual s’aplicaran els temps reals. En la resta d’etapes, tret de les dues cronometra­des individual­s, hi haurà una bonificaci­ó a l’arribada (10, 6 i 4 segons per als tres primers).

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain