La Vanguardia (Català)

Repsol ven l’11,86% d’YPF per més de 900 milions

La petroliera cobra avui els bons argentins, que dipositarà a Euroclear

- CONCHI LAFRAYA Madrid

La petroliera Repsol va vendre ahir al banc d’inversió Morgan Stanley pràcticame­nt tot el paquet que mantenia a la filial argentina YPF per 1.255,31 milions de dòlars (901,44 milions d’euros), segons un comunicat enviat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors. En concret, es va desfer de l’11,86%, que represente­n 46,648 milions d’accions. Manté un romanent del 0,5% del qual no se n’ha desfet per una limitació tècnica derivada de la legislació americana per la classe d’accions que són, però pensa vendre-les així que se superi l’obstacle que acabem d’esmentar.

La companyia va comunicar que la desinversi­ó ha generat plusvàlues en comptes d’impostos per 622 milions de dòlars (446,62 milions d’euros). Aquests guanys no es comptabili­tzaran en els resultats trimestral­s que avui ofereix la companyia, sinó en els del segon trimestre de l’any. Aquest moviment era el penúltim que li quedava a la companyia, presidida per Antoni Brufau, per dir adéu definitiva­ment a l’Argentina. Repsol mantenia aquest paquet a la cartera perquè el govern de Cristina Fernández va decidir expropiar només el 51% del capital a la companyia espanyola.

Segons fonts financeres, previsible­ment, el comprador, Morgan Stanley, aprofitarà el descompte sobre el preu de cotització (al voltant del 4,5% sobre el preu de tancament de dimarts) per revendre l’esmentada participac­ió i obtenir plusvàlues.

El pas definitiu per dir adéu al periple argentí és que segons Pàgina 12 (diari proper al Govern), l’Argentina lliura avui els bons a Repsol pel 51% de les seves accions a YPF per l’expropiaci­ó. La companyia els dipositarà a Euroclear, el sistema més important de compensaci­ó i liquidació de valors amb seu a Brussel·les. Es tracta d’un paquet de títols públics argentins per un valor nominal d’entre 5.300 i 5.400 milions de dòlars (3.805 i 3.877 milions d’euros). Com estableix el conveni entre les dues parts, aquests bons argentins han de tenir al mercat un preu superior als 4.670 milions de dòlars (3.353 milions d’euros). Si no

La companyia, que avui dóna resultats, obté unes plusvàlues de més de 446 milions d’euros

és així, s’activaran garanties addicional­s de fins a 1.091 milions d’euros.

La petroliera manté negociacio­ns avançades amb diversos bancs d’inversió per vendre’ls tan bon punt els rebi. La venda de la participac­ió de l’11,86% d’ahir i la cessió dels bons suposarà una injecció de més de 6.000 milions de dòlars (4.307 milions d’euros). L’empresa té clar que dedicarà aquesta suma a la compra d’actius en producció, preferible­ment a països de l’OCDE, com el Canadà o els Es- tats Units, per recuperar part de la capacitat perduda després d’abandonar l’Argentina. Una altra via que no descarta Repsol és protagonit­zar alguna operació corporativ­a per créixer.

Els analistes veuen amb bons ulls que Repsol recapitali­tzi en un temps record tota la participac­ió a l’Argentina, ja que s’havien donat dos anys per fer líquids els bons. Sabadell Borsa recull en una nota als seus clients que “l’existència de demanda” als mercats financers per a aquest tipus de bons és “positiva”. Aquest casa d’anàlisi recull que els bancs d’inversió han recomanat a Repsol vendre els títols argentins “perquè hi ha gana dels inversors per cupons alts i perquè hi ha demanda potencial, de gestores com Pimco”. També afegeix que amb la venda “desapareix el risc dels crèdits, que implicaria mantenir-los”.

Les accions de Repsol van tancar ahir a 19,35 euros, amb una lleu pujada del 0,23%. Amb el cobrament de la indemnitza­ció, Repsol retirarà les demandes judicials contra l’Argentina. L’expropiaci­ó suposava un conflicte polític, econòmic, legal i diplomàtic. En les últimes setmanes, el Banc Central i el ministeri d’Economia argentí han treballat intensamen­t en l’operativa de la titulitzac­ió.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ / ARXIU ?? Antoni Brufau, president de Repsol
EMILIA GUTIÉRREZ / ARXIU Antoni Brufau, president de Repsol

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain